Skip to main content
  • Nieuws
  • Overzicht Covid-maatregelen 1 november 2020

Overzicht Covid-maatregelen 1 november 2020

  • 01/11/2020

De verschillende regeringen kondigden vrijdag extra maatregelen aan om het coronavirus in te dijken. De genomen beslissingen werden zondag in een ministerieel besluit gegoten. Naast een verregaande inperking van ons sociaal leven, blijft ook de professionele werking niet volledig gevrijwaard. We sommen de belangrijkste wijzigingen  hier voor u op. 
 

1. Telewerk was reeds de regel, maar wordt nu verplicht waar het kan

Indien één of meerdere functies binnen uw bedrijf bemoeilijkt worden door afstandswerken, kan de job dus nog steeds op de werkvloer uitgevoerd worden. Wel moeten steeds de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden.
 
Deze maatregelen zijn gebaseerd op de Generieke Gids, die recent werd geüpdatet. 

2. Onze bedrijven mogen open blijven

We zijn tevreden dat, op ons aandringen, de kunstmatige opdeling tussen zogenaamde essentiële en niet-essentiële bedrijven in dit ministerieel besluit wordt geschrapt. Deze opdeling zorgde er eerder voor dat de continuïteit van quasi ieder bedrijf in het gedrang kwam.
 

  • Telewerk en/of andere veiligheidsmaatregelen moeten, zoals hierboven beschreven, steeds in acht worden genomen.
  • Medewerkers die niet aan telewerk kunnen doen, dienen een werkgeversattest op zak te hebben. Hier is voorlopig geen officieel document voor, waardoor een eenvoudige schriftelijke verklaring/bewijsstuk volstaat.
  • Met het oog op een vlotte contact tracing dient er voor bedrijven die fysiek contact hebben met consumenten en die geen specifiek protocol noch een generieke gids volgen, een contactpersoon aangeduid en bekend gemaakt te worden waaraan klanten een mogelijke COVID-besmetting kunnen melden.

3. Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten.

  • Afhaal en thuislevering kan steeds georganiseerd worden wanneer producten op voorhand worden besteld. 
  • Supermarkten zullen geen producten mogen verkopen die ook in winkels worden aangeboden die verplicht moeten sluiten.

4. Essentiële winkels mogen wél openblijven

Deze lijst van type-winkels is uitgebreid en vindt u hier.

Deze maatregelen gelden vanaf maandag 2 november 2020 en met zondag 13 december 2020. Voor de niet-essentiële winkels wordt een evaluatiemoment gepland op 1 december 2020.
 
Als we onze economie alle kansen willen geven en corona willen indijken, is het respecteren van deze maatregelen noodzakelijk. Dat u als ondernemer deze restricties zult voelen, is duidelijk. Daarom maakten we de voorbije dagen onze standpunten rond steunmaatregelen nogmaals over aan de bevoegde instanties. 

Peter Van Biesbroeck, Algemeen directeur VOKA Vlaams-Brabant

Bestaande steunmaatregelen zoals het bankenplan, de ondersteuning door PMV, de ondersteuning van zwaar getroffen bedrijven en ondernemers en het uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen moeten verlengd en versterkt worden tot eind juni 2021. Ook de vereenvoudigde aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid moet hersteld worden, zodat iedere ondernemer hier – naar analogie met de eerste lockdown – gebruik van kan maken.

Een overzicht van de maatregelen en attesten vindt u hier

Contactpersoon

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad