Skip to main content
  • Nieuws
  • Overheden en bedrijven moeten brexit-tandje bijsteken

Overheden en bedrijven moeten brexit-tandje bijsteken

  • 08/03/2019

De oproep van de douanetop om na 29 maart een brexitpauze in te voeren, is volgens Voka – Kamer van Koophandel Limburg niet het juiste signaal. In de krant De Tijd stelt de douane voor om tijdelijk zo weinig mogelijk te vervoeren van of naar het Verenigd Koninkrijk. “Een harde brexit zorgt voor problemen aan de grens, maar een pauze is niet de juiste oplossing. Overheden en bedrijven moeten een versnelling hoger schakelen. De handel naar het Verenigd Koninkrijk moet gegarandeerd worden. We onderzoeken de mogelijkheid tot het opzetten van een Limburgs brexit-expertenpanel”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

brexit
Om kmo’s nog beter te ondersteunen, werkt Voka – KvK Limburg
momenteel aan een expertenpanel.

“Wij begrijpen heel goed dat de douane met heel wat problemen geconfronteerd zal worden indien er zich een harde brexit voltrekt”, verduidelijkt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Maar door bedrijven op te roepen niet uit te voeren na 29 maart, wordt het aanpakken van de problemen simpelweg uitgesteld.”

Voka vraagt dat de douane, het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid, de veiligheidsdiensten en andere administraties in de komende drie weken alle inspanningen leveren om problemen bij een harde brexit zoveel mogelijk te vermijden. Wachttijden en controles in de havens voor bedrijven die exporteren naar het VK, dienen zo effectief en efficiënt mogelijk aangepakt te worden. 

Limburgs expertenpanel

In Limburg steekt Voka – KvK Limburg alvast een tandje bij om de Limburgse ondernemingen klaar te stomen voor een harde brexit. “In onze provincie hebben we, naast een aantal sensibiliseringsacties, de koe bij de hoorns gevat en zijn we op 14 februari gestart met een Brexit Lab”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 
“Hierin wordt zeer concreet een actieplan opgesteld, met de hulp van experten. De deelnemende bedrijven zijn veelal grote bedrijven, dus ook wij roepen op om aandacht te hebben voor de impact van de brexit voor de kmo’s.”

Om deze kmo’s nog beter te ondersteunen, werkt Voka – KvK Limburg momenteel aan een expertenpanel. “We zitten nog maar in de onderzoeksfase, maar zo’n panel kan de  vragen van Limburgse kmo’s gericht beantwoorden en hen doorverwijzen indien nodig”, benadrukt Johann Leten. “Maar we blijven ook werken aan bijkomende acties op verschillende fronten om ook vanuit de praktijk, van ondernemer tot ondernemer, bedrijven rond de tafel te brengen om hun voorbereidingen met mekaar te delen.”