Skip to main content

OVER KLEINE EN GROTE ZAKEN

  • 12/09/2019

Een cursief over het wel en wee op de Oost-Vlaamse werkvloer. Elke gelijkenis met bestaande personen en/of situaties is louter toeval.

Waarom Werner bang is voor dynamische disruptors

Nadat zijn laatste werkgever, een multinational, hem en vele grijzende collega’s abrupt aan de kant geschoven had voor een verse lading young potentials, is Werner, een 55-plusser, al zeven maanden op zoek naar een nieuwe job. Deze senior aankoper, een trouwe luitenant die zonder morren de bevelen van zijn overste uitvoert, is het type werknemer dat vandaag met uitsterven bedreigd is. Hij is introvert en schuwt de tafelspringers onder ons. Hij heeft geen megafoon om uit te schreeuwen hoe slim hij wel is.
‘Dynamische disruptor zoekt hands-on en agile performance expert met een passie voor de customer journey’, leest Werner hardop wanneer hij op zijn pc een gekende jobsite bezoekt. Zijn adamsappel gaat wild op en neer, met zijn linkerwijsvinger duwt hij zijn ronde brilletje iets hoger op zijn neus. Hoe langer hij rondstruint op de jobsite, hoe meer zijn vingertoppen beginnen te zweten en de drang om het scherm dicht te klappen, toeneemt.

Werner houdt helemaal niet van al die gepimpte vacatures met cryptische taal en protserige krachttermen. Hij houdt van klare taal.

Waarom Werner bang is voor dynamische disruptors
  illustratie Lise Vanlerberghe


Ja, hij is een expert in het behalen van resultaten, maar verre van een perfomance expert. Ja, hij is een doener, maar niet hands-on. En ja, hij weet beter dan wie ook hoe consumenten denken, maar tijdens de customer journey loopt hij hopeloos verloren. En hij heeft in zijn leven al vele watertjes doorzwommen, maar ’s nachts droomt hij over dynamische disruptors die hem levend verscheuren.  

De bedrijven die dit soort vacatures opstellen, willen vooral zichzelf in de kijker zetten en jongleren met flitsende managementtaal die niemand echt begrijpt behalve de managers zelf, mijmert Werner. Uit schaamte durven de medewerkers niet toegeven dat ze niet (meer) mee zijn. Zelfs de smartphonegeneratie weet het soms niet meer.   

Werner scrolt verder en stoot plots op een glasheldere vacature in Algemeen Nederlands voor een knelpuntberoep: leraar aan een handelsschool. Vereist: ervaring in aankoop. Hij kan meteen aan de slag tijdens een lerarenopleiding. 

Ervaring en levenswijsheid heeft deze jongeman van 57 te koop. Levenswijsheid is tenslotte niets anders dan je kennis met anderen delen. 
Werner stelt zich recht, loopt naar de badkamerspiegel en trekt zijn hemd en jasje goed. Hij schraapt zijn keel en zegt met klare, duidelijke stem: ‘Goedemorgen, iedereen.’ 

Sinds lange tijd kan hij eindelijk weer glimlachen.

Tekst Sam De Kegel