Skip to main content
  • Nieuws
  • Over de helft: 3 van 10 prioriteiten zijn gerealiseerd

Over de helft: 3 van 10 prioriteiten zijn gerealiseerd

  • 16/05/2017

Op 25 mei 2014  trokken we met zijn allen naar de stembus om onze Vlaamse, federale en Europese vertegenwoordigers te kiezen. De verkiezingsbeloftes vlogen ons toen om de oren. Daarom maakt Voka – KvK Limburg jaarlijks een overzicht van de realisaties, gebundeld in de applausmeter. Vorig jaar stelden we vast dat we nog steeds slechts 1 prioriteit van de 10 konden afvinken, vandaag zijn dat er drie.

Specifiek voor Limburg identificeerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg specifieke pijnpunten die dringend weggewerkt moesten worden. Deze werden verzameld in het verkiezingsmemorandum ‘De Applausmeter’.

Waar we vorig jaar slechts 1 van 10 topprioriteiten konden afvinken, boeken we dit jaar toch licht vooruitgang. Helaas nog niet de vooruitgang die we gehoopt hadden 3 jaar na de verkiezingen. Zeker niet wanneer we incalculeren dat ook de Vlaamse en federale politici binnen dit en een jaar volop in verkiezingsmodus zitten. Het komende jaar wordt zonder meer het jaar van de waarheid!

Applaus voor...

De sluiting van Ford Genk was een economisch en menselijk drama maar op vlak van ondersteunende maatregelen en heroriëntering moeten we applaudisseren. Sinds 2015 is Limburg erkend als ontwrichte zone en krijgen bepaalde bedrijven die extra tewerkstelling creëren als gevolg van een investering een extra impuls in de zin van een vrijstelling van het doorstorten van de bedrijfsvoorheffing.

Daarnaast mikken H.Essers en Haven Genk op ongeveer 1.200 jobs door het ontwikkelen van 50 hectare watergebonden terreinen. Hiermee komt er terug leven op de terreinen van Ford Genk. Dit was een belangrijke eis in onze applausmeter die we vandaag dan ook graag afvinken.

Het derde vinkje plaatsen we bij onze vijfde prioriteit: de opwaardering van technische en beroepsopleidingen. Het theoretisch kader is hieromtrent uitgewerkt. Het is nu aan het veld om theorie in praktijk om te zetten.

Call to action

Maar met drie van de 10 prioriteiten in het groen kunnen we voorlopig nog niet spreken van een geslaagd beleid. Veel prioriteiten zitten nog te veel in een studiefase en zijn te weinig geconcretiseerd.

Francis Wanten, voorzitter KvK-Limburg, besluit: “Drie vinkjes is al een vooruitgang t.o.v. vorig. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de meet in zicht is. Er moeten nog heel wat hordes overwonnen worden in een aantal cruciale dossiers. En als Voka – Kamer van Koophandel Limburg weten we als geen ander dat het komende jaar het jaar van de waarheid wordt. Wanneer iedereen in verkiezingsmodus gaat, worden we weer overladen met mooie woorden, maar wij willen daden zien. Dit jaar nog!”

Lees hier de gedetailleerde evaluatie met de belangrijkste pijnpunten.

Klik op de onderstaande afbeelding voor de volledige Applausmeter:

Applausmeter