Skip to main content
  • Nieuws
  • OPINIE - De Corona Revolutie door Johann Leten

OPINIE - De Corona Revolutie door Johann Leten

  • 17/04/2020

Voka - KvK Limburg blies zopas 160 kaarsjes uit. Onze gedelegeerd bestuurder schreef naar aanleiding van dit jubileum een opiniestuk dat dit weekend in Het Belang van Limburg verscheen.

160 jaar
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder, schreef een opiniestuk naar aanleiding van 160 jaar Voka - KvK Limburg.


"Het is een bijzondere dag vandaag. Dag op dag 160 jaar geleden zag Voka – Kamer van Koophandel immers het levenslicht.  Het zal wel toeval zijn, maar net rond die periode werd ook de kiem gelegd voor de tweede industriële revolutie. Een periode die bekend staat als de meest innovatieve periode ooit. We beseffen het misschien nog niet, maar we beleven vandaag een nieuwe revolutie met hetzelfde potentieel: de Corona Revolutie.

Het is nu aan ons om te bepalen hoe deze periode de geschiedenisboeken in zal gaan. Als louter een gezondheidscrisis of als een gezondheidscrisis die de fundamenten legde voor een andere, betere manier van leven, werken en ondernemen.

"Het is aan ons om nu te bepalen hoe deze periode de geschiedenisboeken in zal gaan"

Dat tweede lijkt vooralsnog moeilijk te geloven. Ondanks ons jubileum zijn ook wij niet in feeststemming. Toch zit ik niet in zak en as in mijn kot vandaag. Ik ben realistisch, maar ook positief. De solidariteit en creativiteit die wij aan de dag leggen, is fenomenaal. De ondernemingszin blijkt wél immuun te zijn tegen het virus.

Laat ons dit wapen gebruiken. Het is ondertussen meer dan een maand geleden dat de veiligheidsmaatregelen werden afgekondigd. We zijn op een punt gekomen waarop er keuzes gemaakt moeten worden. Ik wil dan ook een lans breken voor een snelle heropstart van onze bedrijfsactiviteiten.

Gezondheid hoeft hierbij absoluut geen keerzijde van de medaille te zijn. Gezondheid is en blijft ons hoogste goed. Het is onze burgerplicht om erover te waken dat de druk op de zorg draagbaar blijft. Onze bedrijven beseffen welke verantwoordelijkheid ze dragen. Ze hebben reeds bewezen dat ze alles op alles zetten om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. We zijn dan ook tevreden dat de GEES-werkgroep onze visie op de exitstrategie erkent. Een heropstart op basis van protocollen voor sectoren en individuele bedrijven is de enige juiste methode om op een veilige manier bedrijven de kans te geven om de activiteiten te hervatten. De gesprekken met de Vlaamse sectoren lopen dan ook reeds. Elke dag sluiting is er eentje te veel op dit moment.

"Ik wil dan ook een lans breken voor een snelle heropstart van onze bedrijfsactiviteiten"

Deze periode is enorm zwaar voor iedereen. Maar ze heeft ook deuren geopend. Deuren naar andere, meer efficiënte manieren van werken en ondernemen. De inzichten van vandaag kunnen onze productiviteit de hoogte in jagen. Die productiviteit was de voorbije jaren net de achilleshiel van onze economie.

Het is nu het moment om deze inzichten te valoriseren om onze welvaart en ons welzijn veilig te stellen. Maar dan moet er nu politiek leiderschap getoond worden. Er moet een afweging worden gemaakt van alle risico’s om zo tot beslissingen te komen. Input is er overigens meer dan voldoende. Het enige voordeel van deze globale crisis is dat ieder land veiligheidsmaatregelen nam. Laat ons leren uit de best practices. De eerste krijtlijnen in het afwegingskader voor de heropstart zijn alvast gunstig. Laat ons op die ingeslagen weg verdergaan. Enkel zo evolueren we naar een optimaal evenwicht tussen de economie, de gezondheid en de maatschappij. Enkel zo kan de Corona Revolutie alsnog de geschiedenisboeken ingaan als meer dan een crisis."

Johann Leten
Gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging