Skip to main content
  • Nieuws
  • OPINIE: Benny Smets - Samen doorgaan (bis)

OPINIE: Benny Smets - Samen doorgaan (bis)

  • 30/10/2020

Soms lijkt het alsof we hier maand na maand hetzelfde liedje afspelen: “het zijn geen makkelijke tijden”, “we moeten samenwerken om hier doorheen te komen” of “corona dwingt ons om anders te gaan ondernemen”. Op een bepaald moment dachten we ook dat het ergste achter de rug was en dat we onze blik opnieuw konden richten op onze core business: ondernemen zonder belemmeringen. Helaas blijkt dat nog lang niet aan de orde. Dat er opnieuw strengere maatregelen ingeroepen zijn, is een zware slag voor sectoren die uitkeken naar een nieuwe start. Sommige bedrijven vonden nieuwe manieren van ondernemen en konden zelfs vruchten plukken van deze situatie, maar voor velen staat het water aan de lippen. Dat geldt in grote mate voor ondernemers die actief zijn in horeca en events, waar we in het nieuwste nummer van ons magazine Ondernemers bij stilstaan. 

Grote burgerzin is op alle niveaus aan de orde. Naast het opvangen van de klappen op korte termijn, blijft het cruciaal om ook een langetermijnstrategie uit te werken.

Benny Smets, gedelegeerd bestuurder Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

De horeca staat na een heropstart na de lockdown terug bij af. Voor de eventsector is er sinds maart amper iets veranderd: grote bijeenkomsten van mensen zijn uitgesloten. En laat dat nu juist de voornaamste bron van inkomsten zijn voor deze bedrijven. Hedwig De Meyer van Stageco – een wereldspeler op vlak van podiumbouw – ziet 90% van de jaarlijkse inkomsten door de neus geboord. Woordvoerder van de Belgische eventsector, Bruno Schaubroeck, vreest voor een uitstroom van human capital uit de sector. Hoewel de acute steunmaatregelen welgekomen zijn, pleit hij dan ook terecht voor een structureel relanceplan. Alleen zo kunnen deze bedrijven – en ze zijn talrijk in België – het hoofd boven water houden. Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wil de sector steunen door, van zodra het licht op groen staat, terug fysieke events te organiseren. 

Als de covid-maatregelen het niet anders toelaten, brengen we mensen digitaal samen. Dankzij in-house experts zoals eventverantwoordelijke Kristien Put en een goede samenwerking met preventieadviseurs konden we afgelopen maanden – en zullen we in de toekomst opnieuw – live events organiseren waar de veiligheid en het respecteren van de maatregelen gegarandeerd is. We voelen dat de nood naar netwerking en matchmaking tussen ondernemers hoog is én omdat we zo de lokale economie kunnen steunen. 

We blijven vanuit Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant pleiten voor perspectief vanuit de overheden en steunmaatregelen om deze crisis te overleven, alleen zo kunnen we ons uit het slop van de 90%-economie halen. Anderzijds moeten we het coronavirus blijven bestrijden, zo grondig mogelijk. We roepen dan ook iedereen op om alle nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Grote burgerzin is op alle niveaus aan de orde. Naast het opvangen van de klappen op korte termijn, blijft het cruciaal om ook een langetermijnstrategie uit te werken. Denk maar aan de toenemende digitalisering, internationaal ondernemen, groeiende aandacht voor duurzaamheid. Voka connecteert mensen met ambitie aan mensen ervaring, getuige hiervan onze communities zoals Plato en Global Ambassadors. Alvast één tip van mij: kijk vooruit, werk samen en laat ons #samendoorgaan!
 

Contactpersoon

Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad