Skip to main content
  • Nieuws
  • Opgelet voor onderwaardering goederen bij invoer

Opgelet voor onderwaardering goederen bij invoer

  • 28/01/2021

Op vraag van de Europese Commissie wordt de douanewaarde van bepaalde goederen die in de Europese Unie worden ingevoerd, door de douaneautoriteiten in de lidstaten aan specifieke controles onderworpen.  

Reeds in 2014 heeft de Europese antifraudedienst (OLAF) vastgesteld dat er heel wat goederen vanuit China in de EU werden ingevoerd aan een te lage douanewaarde. Hierdoor loopt de EU jaarlijks heel wat invoerrechten mis.

Daarom heeft de Commissie er in 2020 bij de lidstaten op aangedrongen om de controles op te voeren. Ook in België worden de economische operatoren geconfronteerd met doorgedreven controles. Aan de hand van een aantal bewijsstukken moeten de operatoren aantonen op welke manier de douanewaarde werd berekend en de aanvaardbaarheid van de gefactureerde prijs of transactiewaarde verklaren. 
De Belgische douane heeft hierover in oktober 2020 een nota gepubliceerd.

Omdat het niet altijd duidelijk is welke bewijsstukken de importeurs of douanevertegenwoordigers hierbij moeten voorleggen, gaat de douaneadministratie op vraag van Alfaport Voka de eerder gepubliceerde nota verduidelijken. Dit doet ze in het belang van de economische operatoren en met het oog op een uniforme uitvoering van de controles over het hele grondgebied.  
 

Contactpersoon

Jan Van Wesemael

Senior Advisor Customs & Compliance

Imu Salesforce
Gosselin
Proximus
De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Ontdek onze vacatures!
IMU Multiburo