Skip to main content
  • Nieuws
  • Op strategische retraiteweek in Westouter

Op strategische retraiteweek in Westouter

  • 25/11/2021

Elke vier jaar trekt de voltallige ploeg van Voka Oost-Vlaanderen op ‘retraite’ om de strategische lijnen voor de toekomst uit te zetten. Daar komt organisatorisch heel wat bij kijken. Collega’s Nathalie Verheyden en Stephanie Baekelant behielden het overzicht en lichten toe hoe het eraan toe ging.

foto

Het is een traditie die begon in 2012 en vervolgedities kende in 2017 en dit jaar. Gedurende een volledige week (of driedaagse) komt het team van Voka Oost-Vlaanderen samen in een huiselijk kader om de strategie van de komende drie jaar vast te pinnen. Om de dagelijkse continuïteit te verzekeren, splitst de groep van 50 collega’s in twee. De ene groep neemt deel van maandag tot woensdag terwijl de andere groep op woensdagochtend al aansluit en vrijdag afrondt. 
“Begin oktober gingen we voor onze strategische week naar Westouter”, vertelt Nathalie. “Het programma bestaat telkens uit interactieve workshops die in kleine groepjes doorgaan. Zo werkten we onder meer rond een nieuw segmentatiemodel voor onze leden en dachten we na over een new way of working, of hoe we thuiswerk en werktijd in de toekomst zullen aanpakken. Dat leverde vaak boeiende gesprekken op.”

“Woensdag was de enige dag waarop iedereen aanwezig was en dus een geschikt moment voor de onthulling van onze nieuwe cultuur en waarden”, zegt Stephanie. “Daar had een groepje van tien collega’s in de maanden vooraf hard aan gewerkt. Na de workshops was er tijd voor informele activiteiten zoals een fiets- of wandeltocht en volksspelen gecombineerd met enkele lekkere streekbiertjes.”

Duik in de vijver

Naast de hele logistieke keten die Nathalie en Stephanie mee op gang trokken, was een goede locatie van wezenlijk belang. “Ons oog viel al vrij snel op de Blauwpoort, een vakantiehuis in het idyllische Heuvelland. Daar werd nog niet zo lang geleden de televisieserie ‘Taboe’ van Philippe Geubels opgenomen. Het grote voordeel aan het pand is dat het middenin het groen ligt en alle faciliteiten heeft die we nodig hadden. Van een grote zaal, een knusse living tot een sauna met een zwemvijver waar sommige collega’s zich aan een plonsje waagden (lacht)”, aldus Nathalie.

“Tijdens de week vonden we het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de informele momenten samen”, benadrukt Stephanie. “Voor elke maaltijd nam een groepje van een viertal collega’s de verantwoordelijkheid op en ook ’s avonds ging de riem er af met een leuk spel of een dansje tot de late uurtjes. Het bevordert de groepsgeest aanzienlijk, dat merk je aan de vele positieve reacties van iedereen. We dromen al van de volgende editie in 2025.”
 

Gent Jazz