Skip to main content
  • Nieuws
  • Op de koffie met Plato-deelnemer Jan Adriaens

Op de koffie met Plato-deelnemer Jan Adriaens

  • 16/03/2018

“Voor mij een cappuccino met Perfect Moose, aub”

Woensdagochtend, 10 uur. Ik heb een koffieafspraak bij Or Coffee Bar met Jan Adriaens, zaakvoerder bij Schuilenburg. We raakten vorige week aan de praat tijdens het opstartweekend van Plato Born Global. Jan is een van de deelnemers. Ik hou steeds mijn aandacht open voor interessante Plato-bedrijven om zo eentje in de kijker te zetten in Ondernemers. Schuilenburg levert machines aan de koffie-industrie: van koffiebranders en professionele koffiemolens tot geautomatiseerde folieverpakkingsmachines. Jan ontwikkelde een nieuw product: Perfect Moose. Niet toevallig spreken we hier af. De koffiemolens en branderij komen van bij Schuilenburg.

Schuilenburg Perfect Moose

 

De nieuwe generatie koffiedrinkers

In 1994 nam Jan het bedrijf Schuilenburg over. Rond deze periode legden veel koffiebranderijen de boeken neer. De verkoop van koffie aan een handvol dagelijkse klanten was niet langer houdbaar. Dankzij onder andere de invloed van grote ketens als Starbucks, installeerde zich geleidelijk aan een koffiecultuur in Europa. De cappuccino’s en gepimpte latte’s deden hun intrede. Koffie werd toegankelijker en hip onder de jongeren.

“We zagen een sterke opkomst van startende koffiebars en microbranderijen. Daarom richtten we in 2009 een kleine afdeling in voor deze doelgroep”, vertelt Jan. “Zo kwam onze koffiebrander ook bij Or Coffee Bar terecht. Via ons trainingscentrum kregen we meer en meer voeling met de baristawereld en hun uitdagingen: zoals een hoog verloop en beperkt budget voor opleiding van personeel. Deze factoren zorgen ervoor dat de kwaliteit van het melkschuim varieert. Die cappuccino die je nu drinkt, smaakt morgen heel anders als een andere hand ze bereidde. Een beetje verstrooidheid, te veel lucht in de melk en de diepte van de stoompijp, beïnvloeden de smaak van jouw kop koffie.”

Indische Oceaan oversteken

“Ik wou altijd een job beoefenen waarbij ik kon creëren. Vandaag geldt dit voor bijna iedereen in het bedrijf. Buitenstaanders hielden het niet voor mogelijk om een toestel te ontwerpen dat zorgt voor een stabiele kwaliteit van het melkschuim en dat tijd bespaart voor de barista: meer tijd om koffies te maken en aandacht te hebben voor de klanten. Perfect Moose werd werkelijkheid. Dit jaar is het belangrijk om ons te omringen met zaakvoerders die in dezelfde fase zitten als ik en feedback te krijgen van de Europese markt. Daarna willen we met ons product de Indische Oceaan oversteken, richting Australië.”

Wil je net als Jan Adriaens sparren met ondernemers die ook op zoek zijn naar een klankbord om kennis en ervaringen uit te wisselen? Wil je binnenkijken bij Schuilenburg Coffee Solutions? Schrijf dan in voor de Plato-infosessie op dinsdag 17 april om 18 uur bij Schuilenburg, Vriesenrot 7, 9200 Dendermonde. Info & inschrijvingen bij anke.cosijns@voka.be.

Tekst: Zerline Van Acker

 

Plato         Agentschap innoveren en ondernemen

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka