Skip to main content
  • Nieuws
  • Oost-Vlaamse sterkmakers: duurzaamheid in beweging bij Volvo Group Belgium

Oost-Vlaamse sterkmakers: duurzaamheid in beweging bij Volvo Group Belgium

  • 20/05/2021

In deze reeks gaan we op zoek naar Oost-Vlaamse bedrijven die tot de top behoren in hun sector of een opvallend groeiparcours aflegden. Voor de sector 'Automotive' kozen we de Gentse truckfabriek Volvo Group Belgium.

Over het dossier

Voor dit dossier gingen we op zoek naar de ‘Sterkmakers in Oost-Vlaanderen’. Een moeilijke klus want hoe herken je de echte primussen tussen de andere bedrijven? 

We selecteerden de bedrijven met de grootste omzet in hun (niche)sector in België (top 3) of met een opvallend groeiparcours. Die cijfers geven een beeld over de marktpositie en/of de snelle stijging op de ladder van belangrijke spelers. Voor de afbakening van de nichesectoren hanteerden we de omschrijvingen van Trends Top & Trends Gazellen.

Daaruit distilleerde onze redactie vervolgens negen ‘bredere’ sectoren die in Oost-Vlaanderen sterk scoren, waarbij we telkens één sterkmaker uitlichten: een gevestigde waarde of een beloftevolle groeier.

foto

 

KORT

België heeft een rijke automotive geschiedenis. Hoewel het tijdperk van de authentiek Belgische voertuigenmerken al lang achter ons ligt, is ons land voor een handvol constructeurs nog steeds van groot belang.

Zo ook voor de Zweedse Volvo Group die al sinds 1964 actief is in België. De Volvo Group is één van 's werelds leidende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. 
Wereldwijd telt het concern 100.000 werknemers en productievestigingen in achttien landen. Volvo Group is aanwezig op 190 markten waar jaarlijks bijna 300.000 voertuigen worden afgezet.  

De Gentse vestiging – de enige vrachtwagenfabriek in ons land - is de grootste fabriek van de Volvo Group in de wereld. Hier wordt het volledige Europese gamma van zware vrachtwagens geproduceerd en geëxporteerd over de hele wereld. Jaarlijks worden er meer dan 40.000 cabines en vrachtwagens geproduceerd in Gent en meer dan 700.000 wielen gemonteerd. 

Nog in Gent beschikt Volvo Group over zijn belangrijkste distributiecentrum voor producten en reserveonderdelen.

Marktleider in duurzame transportoplossingen

Een door de jaren volgehouden management, gericht op de voortdurende verbetering van de productieprocessen en producten, heeft ervoor gezorgd dat Volvo vandaag toonaangevend is in lean manufacturing. Volvo Group werd in maart 2021 getroffen door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Jammer, net nu de auto-industrie, sneller dan verwacht, weer aantrekt. Volvo schroefde de productie tijdelijk terug. Een tegenslag door overmacht, net nu de orderboeken goed gevuld waren.

De ambitie van Volvo Trucks is de marktleider zijn in duurzame transportoplossingen. Dit wil de truckbouwer realiseren door voor 100% fossielvrije voertuigen te gaan. “Klimaatverandering is de uitdaging van onze generatie. Het is onze ambitie om onze klanten fossielvrij te laten rijden. In onze eigen activiteiten streven we ernaar om klimaatpositief te zijn”, klinkt het. Daarnaast is er ook de doelstelling dat in 2030 35% van de vrachtwagens die Volvo Trucks verkoopt elektrische trucks zijn. 

(lees verder onder de foto)

foto

Vandaag voorziet de Volvo Group al in elektrische medium vrachtwagens. De komende jaren zal Volvo Trucks ook het zware gamma uitbreiden met elektrische vrachtwagens. Een eerste  belangrijke stap om dit te realiseren werd eind vorig jaar al gezet met de beslissing om de batterijpacks die hiervoor nodig zijn in Gent te assembleren voor alle Europese vrachtwagenfabrieken van de Volvo Groep. 

Als alles volgens plan verloopt zal deze nieuwe afdeling van start gaan in 2022. Daarna zullen ook de eerste elektrische zware Volvo vrachtwagens in Gent kunnen gebouwd worden.

Co2-neutraal als handelsmerk

Milieu is altijd al een kernwaarde geweest van de Volvo Group. De vrachtwagenfabriek van Volvo in Gent is de eerste autofabriek ter wereld die volledig CO2-neutraal is. Dat het bedrijf streeft naar klimaatpositieve activiteiten is dan ook niet zo verwonderlijk. Dit betekent dat er onder andere zal gewerkt worden aan het verder verminderen van CO2--uitstoot, focus op energiebesparingen, op het verminderen van afval en optimaliseren van afvalstromen, op het hergebruiken van materiaal en op onderzoek naar duurzame verpakkingsmaterialen, … om er maar enkele te noemen.