Skip to main content
  • Nieuws
  • Onze merken mogen geen mythes worden

Onze merken mogen geen mythes worden

  • 31/01/2020

EEN GEDROOMDE TOEKOMST
De economie van (over)morgen in 20 columns

Welk gelaat hebben onze economie & arbeidsmarkt in 2040? 
Die vraag beantwoorden 20 prominente Oost-Vlaamse ondernemende mensen in 2020, elk vanuit hun eigen ervaring en expertise.

Een visionaire blik op overmorgen, ongecensureerd door Harry Christiaens, CEO Ardena.

Consumenten zullen bedrijven veel meer uitdagen wanneer die hun duurzaam verhaal vertellen

Harry Christiaens, CEO Ardena.

Inleiding

Of je nu een b2b- of b2c-bedrijf bent, een merk is meer dan een naam of een logo.  Een sterk merk vertrekt vanuit een verbondenheid tussen werkgever en werknemers, en tussen werknemers onderling. Die verbondenheid is geen vanzelfsprekendheid meer: onze bedrijven worden geconfronteerd met een toenemende diversiteit. Mijn bedrijf telt ondertussen twintig nationaliteiten en is opgebouwd uit verschillende generaties die uiteenlopende, materiële ambities koesteren. Wat zal onze medewerkers nog verbinden in de toekomst?

In zijn beklijvend boek Homo Deus beschrijft Harari bedrijven als imaginaire entiteiten: bedrijven brengen mensen samen rond een fictief verhaal. Bedrijven zijn verhalenvertellers, en ze durven verzinsels te vertellen. Dit is best een uitdagende stelling voor een bedrijfsleider!   Harari gaat verder: “Bedrijven beoordelen zichzelf meestal aan de hand van meetlatten die ze zelf hebben uitgevonden en het zal niemand verbazen dat ze zichzelf vaak hoge cijfers geven.” U hoeft het niet volmondig eens te zijn met Harari, maar de stelling zet wel een aantal zaken op scherp: welk verhaal vertelt uw bedrijf? In hoeverre wijkt het af van de realiteit? Welke meetlatten gebruikt u? Slaagt u erin om aan de hand van uw verhaal uw medewerkers te binden en verbinden?

Vooruitgangsoptimist

Ik verwacht dat in de toekomst - meer dan vroeger – bedrijven uitgedaagd zullen worden wanneer ze hun duurzaam verhaal vertellen. Met de Yuka-app scannen consumenten vandaag de barcode van honderden voedingsproducten om na te gaan hoe gezond de producten zijn. Vertelt het label de waarheid?  Is het merk wat het beweert te zijn? U herinnert zich ongetwijfeld nog dieselgate: vier jaar na het  emissie-schandaal, likt de Volkswagen-groep nog altijd zijn wonden.  Maar ook Daimler en Nissan gingen met de billen bloot.

20 columnsOpdat onze merken geen mythes worden, is het belangrijk om te meten met de juiste latten. Die latten zijn niet per se economische latten. We hebben als bedrijf vooreerst de plicht om verantwoorde producten en diensten aan te bieden.  Wie vervolgens goed weet te communiceren over de duurzaamheidsaspecten ervan (profit, people en planet), zal een sterk merk neerzetten. En sterke merken binden niet alleen consumenten maar ook medewerkers. Bedrijven die  een hoger belang weten te definiëren, zullen de diversiteit op de werkvloer overstijgen en een hoger moreel creëren onder medewerkers. Het geloof in het hoger belang maakt van mij ook een vooruitgangsoptimist. Met de juiste spirit, kunnen we elk probleem aan. De mens heeft het klimaatprobleem gecreëerd, maar ik ben er ook van overtuigd dat hij het zelf tijdig kan oplossen.  Het klimaatprobleem is vooral een probleem van ownership: iedereen die zich aangesproken voelt, kan mee helpen aan de oplossing.

Nieuwe identiteit creëren

Een tweetal jaar geleden beslisten we dat ons nieuwe merk ‘Ardena’ zou heten. Toch voelde het opgeven van de oude bedrijfsnamen wat onwennig aan.  De overgenomen bedrijven binnen onze groep hadden immers jarenlang intensief gewerkt aan de markterkenning van ‘hun’ merken. Vijf individuele merken vervangen door één gemeenschappelijke brand vraagt moed en opoffering van iedereen.  Het is best lastig om je identiteit op te geven. 

Ardena helpt biotechbedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.  Een geneesmiddel ontwikkelen is een complex en risicovol proces. Het vraagt enorm veel van onze medewerkers. Daarom vonden we Ardena een passende naam voor onze activiteiten.  Ardena is ontleend aan de Keltische taal. Het betekent ‘volharding’. Zo snel als mogelijk – samen met onze klanten – therapieën ontwikkelen voor ongeneeslijke ziektes, is wat ons vandaag boven alles verbindt.

Harry Christiaens in 2040

In 2040 word ik 76, daar schrik ik van. Wellicht zal ik dan niet meer werken, maar ik hoop nog wel een jagger (afkorting van Jong Actief Gepensioneerd, naar rockzanger Mick Jagger, sdk) te kunnen zijn. Mijn gezondheid zal ik zelf proactief opvolgen met behulp van verschillende slimme wearables. De dokter zal me op afstand opvolgen en indien nodig ingrijpen. Bij ziekte zal ik me online aansluiten bij een groep van patiënten die dezelfde, haarfijne diagnose kreeg. 
We zullen onze collectieve ervaring met het gebruik van de voorgeschreven medicatie rechtstreeks delen met het betrokken farmabedrijf en de overheid. Onze directe feedback zal gebruikt worden om de therapie te verbeteren en verder te personaliseren, alsook om de terugbetaling door het RIZIV te bepalen.

Galerij

Advertentie Festival van Vlaanderen
Streekfonds Oost-Vlaanderen