Skip to main content
  • Nieuws
  • "Onverantwoorde en onbegrijpelijke staking zet rem op economische relance"

"Onverantwoorde en onbegrijpelijke staking zet rem op economische relance"

  • 10/03/2021

De intenties van het ACV en het ABVV om op maandag 29 maart een algemene staking te organiseren, zijn lichtzinnig, niet uit te leggen en onverantwoord. "Een stakingsdag kost onze economie honderden miljoenen en zal onze voorzichtig begonnen relance in de kiem smoren. Daarenboven is dit nefast voor onze internationale reputatie", veroordeelt Voka - Kamer van Koophandel Limburg de stakingsplannen met klem.

JJLL

"Een stakingsdag kost onze economie honderden miljoenen en zal onze voorzichtig begonnen relance in de kiem smoren."
 

“We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Een algemene stakingsdag levert honderden miljoenen euro verlies op voor onze economie. Ondernemingen in alle sectoren hebben nog met significant omzetverlies te maken. In de internationale hoofdkwartieren zullen onze vestigingen bovendien met de vinger worden gewezen. En dan maar hopen op investeringen in de toekomst”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

De stakingseisen die de bonden aanhalen, snijden geen hout. Een forse loonstijging is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een fout idee. Het zal de keel dichtknijpen van ondernemingen die nu al in ademnood zitten. 

Omzetverlies blijft aanhouden

Het is onjuist dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%. Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag. "In 2022 verwacht 60% van de Limburgse ondernemers nog omzetverlies omwille van de coronacrisis. Dat zegt de laatste corona-enquête van Voka", onderstreept Johann Leten. 

Loonnorm aanhouden

Voka - KvK Limburg vindt dat we ons aan de loonnorm moeten houden. Het wijst erop dat er volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) al een automatische indexaanpassing zal toegekend worden van 2,8 procent over 2 jaar. 

Dit is al een meer dan substantiële loonsverhoging waarover niet eens onderhandeld hoeft te worden. In andere landen maakt dit wel het voorwerp uit van sociaal overleg. Daarbovenop kan wettelijk nog 0,4 procent komen. Maar dit is echt het absolute maximum dat onze bedrijven aan kunnen en kunnen aanvaarden", legt Johann Leten uit. 
 

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging