Skip to main content
  • Nieuws
  • Ontdek nieuwe markten met een internationale beursdeelname!

Ontdek nieuwe markten met een internationale beursdeelname!

  • 21/02/2019

Beursdeelnames vragen een enorme investering. Toch kunnen ze belangrijk zijn voor de communicatie van je onderneming. Vaak zijn beurzen de eerste face-to-face kennismaking tussen je bedrijf en (potentiële) klanten. Deelnemen aan beurzen kan dus een belangrijke toegangspoort zijn bij het veroveren van nieuwe markten.

beurs

Stap 1: Wat?

Een (handels)beurs is een soort tentoonstelling, waarbij bedrijven uit een specifieke sector hun nieuwe diensten en producten voorstellen en demonstreren. Vooral vakbeurzen (b2b) zijn heel interessant omdat die een goed overzicht geven van alles wat er op het vakgebied gebeurt en aangeboden wordt.

Je kan ook verschillende bedrijven en hun diensten en producten goed vergelijken. Kijk maar naar een van de belangrijkste internationale vakbeurzen op het gebied van voeding, Anuga. Daar zetten ze de kwaliteit, diversiteit en innovatie van voeding en dranken in de kijker.

Stap 2: Waarom?

De basisfuncties van elke beurs zijn drievoudig: het samenbrengen van vraag en aanbod, het verstrekken van informatie en het tonen van trends en ontwikkelingen. Dit alles gebeurt via face-to-face communicatie. Net daarom kan een beurs belangrijk zijn voor je bedrijf. Uit onderzoek blijkt ook dat bezoekers bereid zijn om te investeren in deelnames, zowel wat betreft tijd als financieel. Dit verhoogt de win-winsituatie: jij neemt actief deel, maar ook de bezoekers.

Daarnaast werd het belang van een beurs nog eens aangetoond door onderzoekers van
Decision Makers. Zij stelden vast dat bedrijfsleiders beurzen verkiezen boven andere
mediakanalen zoals e-mail, reclame in magazines, telemarketing, … omwille van het direct contact met de potentiële klant. Bovendien constateerden ze dat bedrijven beurzen zien als het enige communicatiemiddel dat de juiste doelgroep samenbrengt voor een persoonlijk gesprek.

Ook internationale Voka - ambassadeur van de VS – Arne Van der Steen – erkent het belang van beurzen bij zakendoen in Amerika: “Een vakbeurs is een goede manier in de VS om de markt af te tasten. De beurzen zijn laagdrempelig en Amerikanen helpen je graag waardoor je je netwerk snel uitbouwt.”

Stap 3: Subsidies?

Kmo’s die hun exploitatiezetel hebben in het Vlaamse Gewest kunnen een subsidie krijgen voor deelname aan buitenlandse beurzen met internationale uitstraling. Daarnaast kan je een subsidie bekomen voor deelname aan gelijkwaardige niche-evenementen in het buitenland. Dit wordt aangeboden door Flanders Investment & Trade (FIT).

Kunnen wij jou helpen?

Dit artikel verscheen eerder in het februari-nummer van Bedrijvig Limburg/Limburg Bedrijvig. Lees hier het magazine. 

Wil je hulp bij ondernemen in het buitenland? Ontdek ons internationale netwerk. 

Zet je jouw eerste stappen in het buitenland? Kom je probleem pitchen op Go International (woensdag 3 april)