Skip to main content
  • Nieuws
  • Onderzoek naar het gebruik van preferentiële oorsprong

Onderzoek naar het gebruik van preferentiële oorsprong

  • 27/06/2018

De Europese Unie heeft vrijhandelsakkoorden (FTAs) met diverse landen. Die maken het mogelijk voor exporteurs om tegen een lager tarief aan invoerrechten te exporteren naar dat partnerland. De Europese Commissie heeft nu een enquête gelanceerd om het gebruik van deze preferenties door ondernemingen gevestigd in de EU te evalueren en om de eventuele problemen in kaart te brengen.

Om voor deze preferentiële behandeling in aanmerking te komen, moet er worden voldaan aan de regels inzake oorsprong zoals in het vrijhandelsakkoord werd vastgelegd.

Enquête en nieuwe tool

De AAD&A doet dan ook een beroep op de economische operatoren die handel hebben met landen waar preferenties mogelijk zijn, om deze anonieme test in te vullen, via volgende link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FTAs. De enquête kan ingevuld worden tot 31 juli 2018.

Nadien kunnen ondernemingen ook de testversie van een tool uitproberen die de bedoeling heeft om aan te geven of er al dan niet aan de oorsprongsregels is voldaan.

Bijkomende vragen of opmerkingen kunnen rechtstreeks naar de Europese Commissie gezonden worden via het vermelde e-mailadres of naar de dienst Economische Ondersteuningen binnen het departement Marketing van de AAD&A.

Contactpersoon

Daphne Renier

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag