Skip to main content
  • Nieuws
  • “Ondernemingen vragen perspectief, maar krijgen time-out”

“Ondernemingen vragen perspectief, maar krijgen time-out”

  • 26/02/2021

Voka – Kamer van Koophandel Limburg begrijpt dat versoepelingen momenteel niet mogelijk zijn, maar toont geen begrip voor het uitstel van het heropeningsplan voor de gesloten sectoren. “De vaccinatiestrategie geeft stilaan perspectief aan onze samenleving, dus geef gelijktijdig ook duidelijkheid aan de getroffen ondernemingen. We vroegen perspectief, maar krijgen een time-out. Dat is erg pijnlijk als je ziet in welk zwaar weer onze bedrijven zich bevinden”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “De besmettingscijfers hoeven een duidelijk heropeningsplan niet in de weg te staan. We kunnen de scenario’s steeds bijstellen, maar perspectief is meer dan ooit noodzakelijk voor de gesloten sectoren. Anders dreigt een economische catastrofe, want ook de vele toeleveranciers verkeren in ademnood. Het volgende overlegcomité moet een concreet heropeningsplan voorstellen. Nog meer uitstel kunnen onze bedrijven niet langer aan.” 

JJLL

"We vroegen perspectief, maar krijgen een time-out. Dat is erg pijnlijk als je ziet in welk zwaar weer onze bedrijven zich bevinden."
 

Voka - KvK Limburg heeft begrip voor de moeilijke evenwichtsoefening die de regeringen continu moeten maken: een derde coronagolf vermijden en tegelijk de samenleving en de economie de noodzakelijke ademruimte geven. De virologische situatie in ons land blijft ernstig. Voka roept de bedrijven op om zich te blijven houden aan alle geldende regels.

“Zolang de regels zijn wat ze zijn, dienen we ze te volgen. We moeten een derde golf vermijden want dat zou catastrofaal zijn voor ons zorgsysteem maar ook voor de economie en de maatschappij”, zegt Johann Leten.

Uitzichtloos voor gesloten sectoren

Voka is positief over de versoepeling voor niet-medische contactberoepen. Dat neemt niet weg dat de sectoren zoals het toerisme, de event- en cultuursector, de luchtvaart, de horeca, etc die quasi-volledig gesloten blijven, het steeds moeilijker krijgen. “De offers die deze sectoren brengen zijn loodzwaar. Ook de vele toeleveranciers van die brede sectoren verkeren in ademnood. Zij komen stilaan in een uitzichtloze situatie terecht”, waarschuwt Johann Leten. 

Voka blijft ook aandringen om rekening te houden met het verplichte telewerk dat voor bedrijven en medewerkers steeds lastiger wordt. Terugkeermomenten in een veilige omgeving moeten op termijn kunnen.

Vaccineren

Voka betreurt de aanhoudende problemen bij het vaccineren en de vaak manke communicatie hierover. Nog voor we echt van start zijn gegaan, kijken we al aan tegen een grote achterstand. Vaccineren is nochtans dé weg uit deze crisis. Eerder gaf 60% van de Vlaamse bedrijven aan dat ze bereid zijn te helpen met vaccineren.

Voka - KvK Limburg roept iedereen op om zich te laten vaccineren. Het lanceerde hiervoor ook een sensibiliseringscampagne. "Vaccinaties zijn de enige weg om ons gezondheidssysteem te vrijwaren en onze samenleving en economie te normaliseren", besluit Johann Leten. 

Contactpersonen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

laatjevaccineren

 

Raadpleeg ook de Franstalige en Engelstalige versie!