Skip to main content

Ondernemen met #bryo: Accounteer

  • 28/12/2017

AccounteerMet Accounteer voorziet Merijn Campsteyn de zaakvoerders van kmo’s van toegankelijke boekhoudsoftware. Het grootste deel van zijn klanten zit in Afrika. “Het ondernemersklimaat in Afrika is best wel goed. Maar je moet er een engelengeduld voor hebben.”

"Vanuit mijn eigen ervaring als ondernemer merkte ik de vraag naar een boekhoudpakket dat specifiek gericht is op ondernemers. Bestaande applicaties zijn vaak te complex. Met Accounteer nemen we de zorg van het voeren van een boekhouding weg van de ondernemer zodat deze zich kan focussen op de groei van zijn zaak."

"Ik heb vier jaar bij Deloitte gewerkt, waar ik veel kennis opdeed rond data-analyse en automatiseren van processen. Die ervaring gebruik ik nu om technologie toegankelijk te maken voor kleine ondernemingen. Na twee jaar hebben we gebruikers in 68 verschillende landen. 85% van onze gebruikers komt momenteel uit Afrika met Nigeria, Kenia en Ghana als grootste groeipolen. Maar we hebben evengoed klanten in Europa en de VS."

"Voor ondernemingen die snel kunnen bewegen en een beetje zin hebben in avontuur, zijn er tal van opportuniteiten in Afrika."

Ondernemend Afrika

"In tegenstelling tot Europa is er in Afrika veel minder aanbod van goede boekhoudsoftware, maar wel een enorme vraag. Er is ook een enorm groeipotentieel. In een land als Nigeria zijn er 180 miljoen inwoners en dat zal aangroeien tot meer dan 300 miljoen tegen 2050. Er is ook een actieve gemeenschap van ondernemers en start-ups. Voor ondernemingen die snel kunnen bewegen en een beetje zin hebben in avontuur, zijn er tal van opportuniteiten in Afrika."

"Het voordeel van ontwikkelingslanden is dat ze meteen de beste technologie kunnen adopteren. In enkele jaren tijd is mobiel internet alomtegenwoordig. Nieuwe banken die worden opgericht, bieden meteen API’s aan. Er is ook een actief ecosysteem van fintech startups in Nigeria waar we gebruik van kunnen maken."

"Anderzijds is ondernemen in Afrika echt een klasse apart. Een onderneming oprichten in Nigeria heeft ons 6 maanden beziggehouden. Een bankrekening openen duurt ook al gauw enkele weken. Wie zaken wil doen in Afrika moet echt een engelengeduld hebben."

Geschikt personeel

"We onderscheiden ons van internationale spelers door sterk in te zetten op lokale integratie omdat je bepaalde zaken alleen kunt ontwikkelen als je ze ook daadwerkelijk gebruikt in het dagelijks leven. We zijn nu met een team van 10 personen. 2 man in België en een team van 8 in Nigeria. Maar mensen met goede technische kennis zijn zeer zeldzaam. Dankzij een opleidings- en selectiebureau als Andela, kunnen we samenwerken met mensen die een goede expertise hebben in hun domein en eenzelfde werkcultuur hebben als werknemers in Europa of de VS. Dat laatste is belangrijk want er is toch een groot cultuurverschil in stijl van communiceren en stiptheid."


Doorzetten dankzij Bryo

"Bryo is de ideale manier om een professioneel netwerk uit te bouwen en in contact te komen met andere ondernemers. De kennis die je opdoet, kan je meteen inzetten in je eigen onderneming. En de ervaringsuitwisseling geeft je de ‘drive’ om er tegenaan te gaan."

"We zijn nu een goede twee jaar bezig. Het eerste jaar heeft massa’s geld gekost zonder een euro te verdienen. Pas in het laatste half jaar zijn we echt beginnen groeien tot het punt waar we nu break-even zijn. Mijn boodschap aan andere jonge ondernemers is om door te zetten, ook als het even wat minder gaat. De media berichten continu over ‘coole’ start-ups die de wereld veroveren. Maar de realiteit is meestal anders. Ondernemen is niet altijd gemakkelijk maar met een goede dosis doorzettingsvermogen kom je er wel. En een programma als Bryo kan je door de moeilijke momenten helpen."

Tekst: Kasper Demol - Foto: Steven Massart
Dit artikel verscheen in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie december 2017.

 

Meer info over Bryo?

Contacteer tim.jaenen@voka.be of julie.haubourdin@voka.be

Bryo

Contactpersoon

Proximus