Skip to main content
Map

Ondernemen als topsport

  • 11/06/2021

Ondernemen is topsport. Het wordt regelmatig geopperd en soms lijkt het eerder een boutade dan waarheid. Want hoewel er ook bij ondernemen transpiratie, hard werk en doorzettingsvermogen nodig is, lijkt topsport toch nog een wereld apart. Of toch niet? Weinigen zijn beter geplaatst dan Jeroen D’hoedt om een en ander te kaderen. Want D’hoedt is niet alleen een professioneel atleet die zich  na Rio in 2016 ook wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Hij werkt ook als digital marketeer bij Vector BROSS, heeft een eigen bedrijfje waarmee hij zijn partnerships beheert en hij zetelt in het bestuur van Jong Voka Vlaams-Brabant. 

Tekst: Mathieu Wouters - foto: Michiel Bronckaerts

Voor de 31-jarige Jeroen D’hoedt zijn het spannende tijden. De limietdatum om te kwalificeren voor de olympische spelen van Tokio liggen om de hoek en de kansen om de vereiste tijd te lopen zijn schaars. Door corona is het moeilijk om op wedstrijden binnen te geraken en dan moet de topvorm er ook zijn. “Ik blijf ervoor gaan, maar het wordt erg nipt”, erkent D’hoedt.

De Spelen waren nochtans nooit een droom voor de atleet. Als deel van een drieling was er van jongs af aan competitie, op welk vlak dan ook, maar sporten was vooral plezier. Toen hij als 16-jarige wat doelgerichter begon te trainen, behoorde hij plots tot de beste 5 in België en toen is de knop wel volledig naar topsport-modus gedraaid. Intussen is D’hoedt meervoudig Belgisch kampioen veldlopen en liep hij de 3000m steeple op de spelen van Rio in 2016. 

Voor zo’n topatleet lijkt het opmerkelijk om ook naast de sport nog bijzonder actief bezig te zijn. Want D’hoedt is niet enkel digital marketeer bij het Leuvense webdesignbureau Vector BROSS. Om zijn (commerciële) partnerships te beheren, richtte hij ook een bedrijfje op. “Mijn professioneel en atletenleven lopen mekaar wat voor de voeten”, geeft D’hoedt toe. “Waar ik idealiter rust zou moeten nemen tussen trainingen, ga ik nu aan het werk. Maar het helpt mij ook. Topsporters leven in een tunnel en het kan juist goed zijn om ook daarbuiten bezig te zijn. Als het niet gaat zoals je zou willen, sta je als fulltime atleet ontzettend onder druk. Werken helpt me relativeren.” 

d'hoedt

Het doel is heilig

“Dat is meteen een heel sterke stelling die ik vanuit beide perspectieven – topsporter en ondernemer – herken. Binnen mijn sport is dat doel erg gedefinieerd: je wil een bepaalde tijd realiseren op een specifiek moment zoals een kampioenschap. Het is belangrijk dat doel voor ogen te houden, maar je moet vooral bezig zijn met de weg ernaartoe. Ik noem het de paradox van de winst: hoe minder je aan de uiteindelijke winst denkt en hoe meer je je aandacht richt op je werkpunten om die winst te behalen, hoe groter de kans dat je die winst uiteindelijk realiseert.”

“Het doel is dus zeker heilig, maar ik geloof er ook in dat je je doelen goed moet kiezen. Probeer ook tussentijdse doelen te behalen én te vieren. Zo blijf je mentaal gezond. Als het gaat om doelen stellen, vind ik dat wij Belgen vaak wat ambitieuzer mogen zijn, iets meer Nederlander. Onze Noorderburen zijn vaak niet beter dan wij – maar ook niet slechter – maar ze geloven meer in zichzelf en durven ‘stoutere’ doelen vooropstellen. Dat moeten wij ook meer doen en het zou ons ook op businessvlak vaak vooruit kunnen helpen.”

Coaching stuwt je naar grotere hoogtes

“Coaches zijn voor atleten onmisbaar. Voor ondernemers is dat (nog) niet zo maar ik geloof dat ze ontzettend waardevol kunnen zijn. Een coach is iemand die je stuurt, vertrouwen geeft en uitdaagt. Mits de juiste begeleiding kan hij je helpen om de juiste carrièrekeuzes te maken en een berekende sprong in het onbekende te maken”

“Dat is ook wat we bij Jong Voka proberen doen: ook buiten de events zijn we er voor de andere leden als ze advies willen of een klankbord willen om hun ideeën of keuzes aan te toetsen.”
 

d'hoedt

Aan het werk dankzij Jong Voka

Als bestuurslid van Jong Voka Vlaams-Brabant kent Jeroen D’hoedt het belang van een goed netwerk en contacten maar al te goed. Hij pleit ervoor dat ondernemers uit hun ‘bubbel’ komen en met andere visies en realiteiten in aanraking komen. “Bovendien leven we in een wereld waarin de juiste persoon kennen, het verschil kan maken. Vaak gaat het er niet om wat je kent, maar wel wie je kent”, aldus de marketeer-atleet.  En dat blijkt, want het is op een Voka-event dat D’hoedt zijn huidige werkgever leerde kennen en hem overtuigde om op sollicitatiegesprek te komen.

Met zijn engagement in Jong Voka wil D’hoedt niet alleen zijn netwerk uitbreiden en de boeiende events meepikken, maar ook zijn ervaringen uit de sportwereld doorgeven aan ondernemers: “Als atleten zijn we niet zo omkaderd als pakweg voetballers. We moeten onze eigen zaken regelen, planningen opstellen of partnerships beheren. Ook ervaringen uit wedstrijden en hoe om te gaan met stress kunnen waardevol zijn.”

Je wilskracht is ijzersterk

“Absoluut. Je wilskracht maakt het verschil tussen slagen of niet, meer dan talent. In de sport hoor je vaak verhalen van supergetalenteerde atleten die het niet halen wegens ‘te weinig karakter’. Voor ondernemers zal dat ongetwijfeld ook zo zijn. Die wilskracht is zo belangrijk omdat het je helpt tegenslagen te overwinnen. Op de weg naar de top zul je die hoe dan ook tegenkomen en eens je er bent is nog veel moeilijker er te blijven.”

“Wilskracht is vaak de vrucht van je karakter en opvoeding. Hoe vaak kreeg ik niet te horen van mijn ouders dat als je kunt uitgaan, je de dag erop ook kunt trainen of studeren. Discipline en doorzettingsvermogen kun je leren. Bovendien moet je ook beseffen dat je het voor niemand anders dan jezelf moet doen. Niemand dwingt je te doen wat je doet, daar kies je zelf voor.”

“Doe je iets graag, dan is het ook zoveel makkelijker die wilskracht te tonen. Ik geloof dat iedereen een sweet spot heeft waarbij je als vanzelf de moeite kunt opbrengen om dag in, dag uit te streven naar het beste.”

Nederlagen zijn de beste lessen

“Dat doet me denken aan de eerste keer dat ik dichtbij een overwinning kwam. Tot 50m voor de meet liep ik aan de leiding, maar ik bleef achterom kijken en uiteindelijk klopte de achtervolger me nog net. Ik was niet bezig met wat ík moest doen, maar wel met wat de persoon achter me deed. Die les heb ik de rest van mijn carrière meegenomen.”

“Dus ja, hier geloof ik sterk in. Ook in het ondernemen onderscheiden de besten zich van de anderen op dit vlak: ze durven verliezen en uit die nederlagen lessen te trekken. Je volgende beslissing zal daardoor beter worden. Het is ook een kwestie van relativeren. Je moet iets dat fout ging niet groter maken dat het feitelijk is.”

Werk keihard en behaal topresultaten

“Als er een iets vast staat, is het dat je moet werken om ergens te geraken. Maar de correlatie is niet 1 op 1. Het kan gevaarlijk zijn om te denken dat extreem hard en veel werken dé oplossing is. Je moet vooral op de juiste manier hard werken. Ooit liep ik in één week meer dan 180 km en ik dacht geweldig bezig te zijn. De week erop geraakte ik amper nog vooruit en bleek dat ik veel te hard getraind had.” 

“Je moet ook weten wanneer het nodig is om zo hard te werken en wanneer de riem wat losser kan. Dan komen we weer bij het stellen van doelen: door tussentijdse doelen te stellen, ga je cycli van hard en minder hard werken inbouwen. Die houden het gezond en vooral duurzaam op lange termijn.”

Proximus

Artikel uit publicatie