Skip to main content

Omdat duurzaamheid loont

  • 20/06/2019

Op 19 juni ontvingen 46 Oost-Vlaamse bedrijven vanwege Voka Oost-Vlaanderen het Charter Duurzaam Ondernemen in de kantoren van Farys Gent. Voor het huidige werkjaar (2019) zijn er reeds 52 kandidaten. Ze krijgen deze onderscheiding omdat ze forse inspanningen leveren op vlak van milieu, veiligheid en mensvriendelijk ondernemen. 

Charters

Met de uitreiking van het zogenoemde Milieucharter erkent Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen sinds 1997 jaarlijks een aantal ondernemingen die meer inspanningen leveren dan wat strikt wettelijk vereist is inzake milieugerelateerde thema’s. Sinds 2014 is er tevens het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) dat inspanningen honoreert op vlak van o.m. milieu, veiligheid en mensvriendelijk ondernemen. Het aantal uitgereikte VCDO’s groeide snel: van 9 in 2014 tot 46 in 2019. Sinds de lancering van het VCDO kregen meer dan 100 Oost-Vlaamse deelnemers het certificaat overhandigd.

Met de steun van de Verenigde Naties

Het uitgangspunt is eenvoudig: ondernemingen engageren zich om extra inspanningen te leveren op het niveau van milieu en/of duurzaamheid. Aan het einde van het actiejaar leggen zij hun realisaties voor aan een team van onafhankelijke deskundigen. Bij een positieve evaluatie ontvangen ze het VCDO. 

Duurzaamheid loont ook. Wie economie en ecologie aan elkaar kan koppelen, vaart daar als bedrijf ook financieel bij. Door bijvoorbeeld te besparen op energie of water, maar evengoed door er nieuwe business uit te puren. 

Sinds 2017 wordt het VCDO uitgerold over heel Vlaanderen én worden de duurzaamheidsacties gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Door de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties te verweven in het Charter Duurzaam Ondernemen is de betekenis van deze erkenning nog toegenomen. Voka werkte hiertoe samen met CIFAL Flanders / UNITAR, een internationaal trainingscentrum dat bevoegd is om het internationaal erkend UNITAR-certificaat toe te kennen. 

Vele kleintjes maken groot

Gisteren reikte Voka Oost-Vlaanderen 46 charters ‘Duurzaam Ondernemen’ uit. Voor de editie 2019 hebben zich al 52 kandidaten gemeld. Deelnemers aan de charterprogramma’s kunnen kleine en grote acties opzetten op heel wat domeinen die het milieu en de duurzaamheid raken: van fietsleaseprogramma’s voor werknemers over minder waterverspilling tot een state-of-the-art waterzuiveringssysteem. 

Meer info?
Neem een kijkje op onze pagina voor best practices of contacteer Maarten Dheedene via mail of op 0497 71 81 03

 

Hulp nodig?