Skip to main content
  • Nieuws
  • Nu investeren om een watercrisis te voorkomen

Nu investeren om een watercrisis te voorkomen

  • 02/07/2021

Watertekort en -overlast kenmerken onze tijden. Voor ondernemers zijn het uitdagingen om samen aan Te gaan. Het lab duurzaam waterbeheer heeft exact Dat doel voor ogen. En onder meer copertiz neemt hier Enthousiast aan deel.

duurzaam waterbeheer

 

Deze zomer gaat het droogteplan of Het afwegingskader prioritair watergebruik In. De vlaamse regering wil zo Het hoofd bieden aan extreme droogte En waterschaarste. Ook voor ondernemers Bevestigt het initiatief nogmaals Het belang van duurzaam waterbeheer. We moéten water beter benutten. Copertiz Uit bree geeft alvast het goede Voorbeeld.

“Toen ik hoorde dat voka – kvk limburg Sessies zou organiseren over dit Thema, was ik meteen enthousiast”, Aldus bestuurder marc van dael. “als Ondernemers moeten we met één Stem naar de overheden toe spreken. Copertiz is sowieso al jaren bezig met Slim waterbeheer. Ik hoop dus samen Verdere stappen in de goede richting Te zetten. Het lab geeft me ook de kans Om ons product in de kijker te zetten Want ik denk dat kokosproducten een Deel van de oplossing zijn.”

Knap staaltje afvalvalorisatie

In landen waar men de vrucht vaak eet, Gooit men de kokosbast gewoon weg. Nochtans is dit afvalproduct erg nuttig. “het is een 100% organisch product En een ideale bodemverbeteraar. Een Van de oorzaken van de droogte is dat De bodem het regenwater niet meer Vasthoudt. Het water stroomt dus weg Waardoor je op de ene plek droogte Krijgt en op de andere overlast. Met Kokos los je dat issue op. Het houdt water En meststoffen vast in de bovenste Lagen waardoor de wortels van planten Gevoed blijven. Kokosproducten zijn Ook een slimme keuze bij infrastructuurwerken. Ze dienen dan als een Natuurlijke waterbuffer aan bruggen, Tegen water- en winderosie op taluds, Voor duinstabilisatie, ...”

En het afvalwater?

Copertiz houdt tijdens de productie Van kokosturf, een grondstof voor de Professionele potgrondsector, wel proceswater Over. “ook gebruiken we calciumchloride, Waardoor het proceswater Niet zo makkelijk terug inzetbaar is. Na Veel onderzoek ontdekten we een ander Calciumzout om te gebruiken. Dit laat Toe om te focussen op een maximaal Hergebruik van het proceswater. In de Toekomst hopen we ook meer samen Te werken met bijvoorbeeld landbouwbedrijven. Zij kunnen ons water perfect Hergebruiken.”  

“Samen zetten we hopelijk meer in beweging. Want het is echt wel vijf voor twaalf.”

Ook overtuigd dat het vijf voor twaalf is?
Ontdek alles over het LAB Duurzaam Waterbeheer via 
www.voka.be/limburg/lab-duurzaam-waterbeheer

Contactpersoon

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Circuit Zolder