Skip to main content
  • Nieuws
  • North Sea Port krijgt nieuw bedrijvenpark via Hexagon

North Sea Port krijgt nieuw bedrijvenpark via Hexagon

  • 17/03/2020

Logistiek en productie zitten binnen North Sea Port stevig in de lift. In Gent biedt Hexagon spelers uit die sectoren binnenkort een bijkomende vestigingsplaats. Onder de noemer ‘Project Hexaport' bouwt de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar een nieuw bedrijventerrein uit dat medio 2021 klaar zal zijn.  
 
 

Hexagon

Het nieuwe bedrijvenpark komt op de oostelijke oever van het Kanaal Gent-Terneuzen, vlak naast het veer van Langerbrugge, op de vroegere terreinen van bouwmaterialengroep Balmatt. Op die site van 4,4 hectare is Hexagon gestart met de renovatie van een deel van de bestaande loodsen en kantoren, samen goed voor 17.000 m² aan bedrijfsruimte. De andere gebouwen worden gesloopt en vervangen door een nieuwbouw van 10.000 m², die in vier delen van 2.500 m² in de markt wordt gezet. De start van die werken staat voor de zomer gepland.  


Reconversie van asbest


Medio 2021 kunnen ondernemingen hun intrek nemen in het nieuwe bedrijvenpark. De verkoop van de bedrijfsunits begon eind vorig jaar al. Project Hexagon sluit niet alleen mooi aan bij de verdere ontwikkeling van logistiek, opslag en productie binnen North Sea Port. Het is meteen ook een voorbeeld van duurzame ‘inbreiding’: leegstaande sites en bedrijfsgebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Dat versterkt het economisch weefsel binnen het havengebied zonder nieuwe terreinen te moeten aansnijden.  
 
De reconversie van een vroegere fabriek voor producten met asbest past dan weer perfect in de vergroening van de bedrijvigheid die North Sea Port bovenaan zijn strategische agenda heeft gezet. Projecten zoals dat van Hexagon zorgen bovendien voor bijkomende werkgelegenheid en toegevoegde waarde, voor North Sea Port het eigenlijke doel van havenontwikkeling. 
 

 

71,4 miljoen ton 


Driemaal is scheepsrecht. Voor het derde jaar op rij registreert North Sea Port een recordjaar. De bedrijven boeken een goederenoverslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton, een stijging met 1,5%. De groei doet zich voornamelijk voor bij droge bulk en containers. 

34,6 miljoen ton 


Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 34,6 miljoen ton (+5,4%). Op twee jaar dikt dit segment met 10% aan. Een sterke bouwmarkt zorgt ook in 2019 voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – en de landbouwproducten handhaven zich. Schroot en ertsen kennen een kleine daling. 

48,7%


Met een zeer sterke groei van 48,7% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 2,5 miljoen ton en 330.000 TEU. Dit segment wist zich op twee jaar tijd te verdubbelen.