Skip to main content
  • Nieuws
  • Noord-Zuid gegijzeld door half voetbalveld

Noord-Zuid gegijzeld door half voetbalveld

  • 14/05/2017

De Raad van State vernietigt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de omleidingsweg van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren. Het project is met andere woorden terug bij af. “We zijn enorm teleurgesteld. Werkgevers en vakbonden, verenigd in het Open Platform Limburg, hebben een draagvlak van 170 000 Limburgers die nu weer in de kou staan. Dit is niet goed voor onze Limburgse welvaart”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

tvl

De Raad van State volgt met deze beslissing deels het negatief advies dat de auditeur eind vorig jaar gaf. Die stelde dat er 4,26 hectare aan bijzonder beschermd natuurgebied gecompenseerd zou moeten worden. Niet waar, zo oordeelde de Raad van State, die het beschermd gebied reduceerde tot 0,29 hectare, goed voor een half voetbalveld.

Hiervoor moeten er evenwel maatregelen getroffen worden, waardoor een goedkeuring van het GRUP niet mogelijk was. De omleidingsweg voor de Noord-Zuidverbinding is met andere woorden terug bij af.

Hallucinant

“Dit is het zoveelste herexamen waar de Noord-Zuid niet voor slaagt. De omleidingsweg wordt gegijzeld door een natuurgebied ter grootte van een half voetbalveld. Dat is hallucinant als je weet dat werkgevers en vakbonden, verenigd in het Open Platform Limburg, een draagvlak van 170 000 Limburgers hebben. De redelijkheid is op die manier ver zoek. We eisen dat de Vlaamse regering doet wat ze belooft en dus woord houdt, met name via het nooddecreet ‘Complexe projecten’ en via milderende maatregelen op korte termijn”, besluit Johann Leten.

Ook Kris Claes, directeur Belangenbehartiging, reageerde al op TV Limburg: 

Circuit Zolder