Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Nieuws voor en door ondernemers: maart

Nieuws voor en door ondernemers: maart

  • 01/02/2019
banner

Lees hier bedrijfsnieuws van collega-ondernemers. Onder andere deze nieuwtjes zullen in het maartnummer van ONDERNEMERS verschijnen. Wilt u uw ondernemingsnieuws ook hier terugvinden? Mail ons via communicatie.aw@voka.be 

Admiral Dynamics 

Sinds dit jaar is Admiral Dynamics uit Antwerpen ook actief in Slovenië na de overname van het plaatselijke Innito. Dit Sloveens softwarebedrijf is gespecialiseerd in implementaties van Microsoft Dynamics CRM (Customer Relationship Management) en op dat gebied toonaangevend in de regio. Admiral Dynamics ontwerpt en ontwikkelt digitale transformatieprojecten op vlak van verkoop, marketing en serviceautomatisering. Na eerdere samenwerkingen met verscheidene bedrijven uit Zuid-Europa, zet het met deze overname nu een nieuwe stap. ‘Door de overname van Innito met zijn complementaire diensten, bestendigen we onze organische groei en kunnen we ons groeipatroon versnellen. Daarbij ligt onze focus op Centraal-Europa’, stelt CEO Marga Van Laere. Algemeen directeur Jure Jesenovec van Innito zetelt voortaan mee in de raad van bestuur van Admiral Dynamics.

www.admiraldynamics.com
 

Arlanxeo/Lanxess

Sinds begin dit jaar staat het in Zwijndrecht gevestigde rubberbedrijf Arlanxeo volledig los van Lanxess. Op de laatste dag van 2018 heeft dit chemiebedrijf zijn resterende belang van 50 procent verkocht aan Saudi Aramco. Daarvoor betaalt dit Saoedisch bedrijf ongeveer 1,4 miljard euro. Arlanxeo werd op 1 april 2016 opgericht als een joint venture van Lanxess en Saudi Aramco. Deze laatste speler produceert hoogwaardig rubber voor gebruik in bijvoorbeeld de auto- en bandenindustrie, de bouwsector en de olie- en gasindustrie. ‘De overdracht van de activiteiten met synthetisch rubber naar de joint venture Arlanxeo vormde de basis voor de strategische heroriëntatie van Lanxess. Sindsdien hebben we ons onder andere met diverse overnames gericht op groei in de markten voor speciale chemicaliën’, meldt Lanxess, dat zelf dan weer een leider is op het gebied van speciaalchemie. Met 15.500 personeelsleden in 33 landen, waarvan 950 in de twee Belgische vestigingen in Lillo en Kallo, haalde Lanxess in 2017 een omzet van 9,7 miljard euro.

www.lanxess.be
www.arlanxeo.com
 

CardoenCardoen

Autosupermarkt Cardoen heeft sinds kort twee nieuwe vestigingen in Luik en Charleroi. Daarmee telt het bedrijf nu in totaal zestien fysieke filialen, waarvan vijf in Wallonië, acht in Vlaanderen en drie in de Brusselse rand. De komst van twee bijkomende Waalse filialen was een logisch gevolg van het groeiend aantal Waalse bezoekers aan de website van Cardoen. Jaarlijks surfen drie miljoen bezoekers ernaar. Vijftien procent van alle aankopen start ook in die online showroom, waar de volledige stock te bekijken is en waar geïnteresseerden een proefrit of zelfs een wagen kunnen reserveren. ‘In 2018 bereikte Cardoen.be 30 % meer Waalse consumenten dan in 2017. Om deze klanten ook in een fysieke locatie te kunnen verwelkomen, hebben we een prioriteit gemaakt van de twee nieuwe vestigingen’, stelt CEO Wim Vos van Cardoen, dat jaarlijks zo’n 13.000 wagens verkoopt. Daarvan zijn 85 % nieuwe voertuigen.

www.cardoen.be

 

Delen Private Bank

Op 31 maart krijgt Delen Private Bank met René Harvaux een nieuwe voorzitter van het directiecomité en CEO. In die functie volgt hij Paul De Winter op, die wel lid van het directiecomité blijft maar zich voortaan volledig zal toeleggen op zijn commerciële taken binnen de bank. Paul De Winter volgde in 2014 Jacques Delen op als CEO van Delen Private Bank. Onder zijn impuls zette de bank de afgelopen vijf jaar haar gestage groei voort met momenteel 10 kantoren. De 56-jarige René Havaux begon zijn carrière in de financiële sector in 1985 bij wisselagent R. Havaux & Cie S.C.S in Brussel, opgericht door zijn grootvader. In 1999 werd de wisselagent een beursvennootschap, die in 2000 werd overgenomen door Delen Private Bank. René Havaux, die meteen toetrad tot de raad van bestuur en het directiecomité, werd later vicevoorzitter. Hij is ook verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de vestiging in Brussel.

www.delen.be
 

group fGroup-f

Het Kontichse schoonmaakbedrijf Group-f Cleaning & Facility Services heeft een nieuwe opvallende groeisprong gemaakt door de overname van de Nederlandse groep EW Facility Services. Die is een gevolg van een strategische keuze van dit Nederlandse bedrijf om zich terug te trekken van de Belgische markt. De ervaring die Group-f ook al in de hotelsector heeft opgebouwd, overtuigde het om zijn Belgische tak aan de Kontichse schoonmaakgroep over te laten. Directeur Kris Calle krijgt binnen Group-f een nieuwe functie. Met ook alle 250 medewerkers en kaderleden die mee de overstap maken, zien zaakvoerder Frank Hechtermans en managing director Walter Schellekens de kaap van 2.000 werknemers voor Group-f stilaan in zicht komen. Ook de voor 2020 vooropgestelde jaaromzet van 50 miljoen euro ligt stilaan binnen handbereik.

www.group-f.be
 

 

the hubGroup Hugo Ceusters - SCMS

Sinds begin dit jaar kunnen mannen hun winkelende partner in het Wijnegem Shopping Center opwachten in een man cave. Uitgerust met drie biljarttafels, drie gameconsoles, een darts, twee kickertafels, twee reuzegrote tv’s en een zes meter lange bar, hoort The Hub met zijn oppervlakte van 240 m² bij de grootste man caves in een winkelcentrum. ‘Bezoekers kunnen er ook kranten lezen, hun smartphone opladen of gewoon uitrusten in een comfortabele zetel’, geeft manager Katrien Geysen van Wijnegem Shopping Center mee. Aangezien bijna zes op de tien bezoekers aan Wijnegem Shopping Center er minstens drie uur doorbrengen, kunnen mannen al eens lang moeten wachten totdat hun partner haar keuze uit het aanbod heeft gemaakt. In The Hub kunnen ze die tijd in aangename omstandigheden doorbrengen. Uiteraard zijn vrouwen er ook meer dan welkom en mogen kinderen er onder begeleiding van een ouder of voogd eveneens tijd doorbrengen. Voor de realisatie van The Hub werkte Wijnegem Shopping Center onder andere samen met Proximus, Duvel Moortgat en Coca-Cola.

www.ceusters.be

Growth Inc.

Het strategisch communicatiebureau Growth Inc. heeft een structurele samenwerking gesloten met Brieuc Van Damme. ‘Met de steeds groter wordende complexiteit in de gezondheidszorg, groeit de vraag naar technische expertise en strategische inzichten. Het sluitstuk van zo’n strategie moet goed doordachte en creatieve communicatie zijn. Met deze samenwerking kunnen we ons nog beter positioneren voor klanten uit de sector van de gezondheidszorg, biotech en farma’, zeggen managing partners Peter De Keyzer en Olivier Van Horenbeeck. 
Als econoom van opleiding, heeft Brieuc Van Damme meer dan 10 jaar ervaring in de gezondheidszorg en farmaceutische industrie. Zo was hij van 2014 tot en met 2016 adjunct-kabinetschef van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Met zijn adviesbureau Bære begeleidde hij vanaf 2017 zowel grote farmabedrijven als kleine biotechs met onder meer productlancering en prijsstrategie en publiceerde hij verschillende beleidsrapporten. 

www.growth-inc.eu
 

lobcoLobco2Care

Bij Lobco2Care, het Antwerpse public affairs kantoor van Jan en Michaël Pszeniczko, is onlangs Dirk Van Ham toegetreden als vennoot. Lobco2Care probeert sinds 2017 in België en Nederland complexe beleids- en overheidsdossiers te ontwarren door de brug te slaan tussen bedrijven, overheid, federaties en beleid. Met Dirk Van Ham halen vader en zoon Pszeniczko bijkomende commerciële expertise in de internationale retail en de sector van de zogenaamde fast moving consumer goods binnen. Zo was hij onder meer general manager voor de Benelux bij Diageo, een multinational op het gebied van bier en gedestilleerde dranken met hoofdkantoor in Londen. Daarnaast is hij bij Vinum et Spiritus, de Belgische federatie van de sector wijn en gedistilleerde dranken, voorzitter en bestuurslid bij Stiva, de Nederlandse stichting voor verantwoorde alcoholconsumptie. ‘Met zijn uitgebreid netwerk in public affairs en op federatievlak, geeft Dirk ons kantoor een extra dimensie die het mogelijk maakt om onze groei te versterken en te versnellen’, halen Jan en Michaël Pszeniczko aan.

www.lobco2care.com
 

Mediahuis

Voor Mediahuis Groep is Chief Information Officer Koen Vandaele sinds kort de nieuwe voorzitter van de Belgische Advisory Board van CIONET. In die rol neemt hij bij deze netwerkvereniging voor CIO’s de fakkel over van Paul Danneels, Chief Transformation Officer bij Fednot. CIONET werd opgericht in 2005. Intussen verenigt deze vereniging wereldwijd meer dan 6.500 CIOs, CTO’s en IT-directeurs uit Europa en Latijns-Amerika. Koen Vandaele zal de komende drie jaar de Belgische afdeling ervan aansturen. Sinds februari 2018 is hij CIO van de Mediahuis Groep, de groep boven Mediahuis en Telegraaf Media Group. Voordien was hij Director ICT & Digital Classifieds bij Mediahuis.

www.mediahuis.be
 

Niko

Samen met negen andere bedrijven, is Niko uit Sint-Niklaas onlangs door sectororganisatie van de technologische industrie Agoria uitgeroepen tot Factory of the Future. Deze erkenning volgt op tal van inspanningen die de Belgische marktleider in schakelmateriaal, stopcontacten en huisautomatisering met oog op de toekomst heeft geleverd. Zo sluit een recente investering van elf miljoen euro in nieuwe machines aan bij Niko’s aandacht voor het moderniseren van zijn machinepark en nieuwe technologieën. Samen met zijn focus op duurzaamheid en genomen inspanningen om naar een innovatieve arbeidsorganisatie te evolueren, helpt dit Niko’s internationale concurrentiepositie te versterken. Intussen produceert Niko al honderd jaar in Sint-Niklaas. Met 11 vestigingen verspreid over Europa, verschaft het bedrijf werk aan 600 mensen.  

www.niko.be
 

PlayPass 

PlayPass, de Antwerpse specialist in slimme polsbandjes, heeft met Yuflow een eerste sectorgenoot overgenomen. Dit Franse bedrijf is eveneens gespecialiseerd in contactloze betalingen op evenementen. PlayPass is in 2013 opgericht door David De Wever en Dale Hofkens en telt vandaag kantoren in Antwerpen en New York. Met zijn polsbandjes met ingebouwde chip voor toegangscontrole en cashloze betalingen, is het een veelgevraagde partner van organisatoren van uiteenlopende evenementen. Door de overname van Yuflow krijgt PlayPass meteen voet aan grond in Frankrijk. Buiten België heeft het tot nu toe vooral in Duitsland, Engeland en Spanje goede zaken gedaan. Plannen voor een bijkomend kantoor in Zuid-Amerika moeten PlayPass ook op die markt helpen doorbreken. Yuflow zal als merk met zijn eigen identiteit behouden blijven, maar zal volgens CEO David De Wever wel onmiddellijk voortwerken met de Antwerpse technologie. 

www.playpass.be
 

Recrewtment

Met intussen al acht kantoren in de regio Antwerpen, heeft Recrewtment met de opening van een nieuw kantoor in Temse recent ook de stap naar het Waasland gezet. Voor CEO Andreas Pfeffer is die uitbreiding naar Oost-Vlaanderen een logische volgende stap, om nog beter een antwoord te kunnen bieden op bestaande klanten in die regio en voor hen nog beter bereikbaar te zijn. Aanspreekpunt van Recrewtment voor zijn Oost-Vlaamse klanten is Steve Verfaillie, die al ruime ervaring in de uitzendsector heeft opgebouwd. In eerste instantie zal het nieuwe kantoor zich toespitsen op de rekrutering van logistieke en technische kandidaten en op sollicitanten met eerder administratieve of commerciële talenten.

www.recrewtment.be

 

supercomputerUniversiteit Antwerpen

Met de NVIDIA DGX-2™ heeft de Universiteit Antwerpen samen met onderzoekscentrum imec als eerste universiteit in de Benelux een supercomputer van de nieuwste generatie in huis gehaald. Een supercomputer is geen nieuwigheid voor de Universiteit Antwerpen, want met de CalcUA beschikt ze al een aantal jaar over zo’n machine voor onder andere wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe, bijkomende supercomputer krijgt een plaats bij IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan UAntwerpen. Die moet de unief helpen om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. ‘Deze computer kan twee petaflops, ofwel 1 biljard aan berekeningen per seconde maken. De nieuweling wordt zo 8,3 keer sneller dan de CalcUA’, weet Steven Latré, professor informatica (UAntwerpen/imec). ‘We zitten in het tijdperk van de artificiële intelligentie en van deep learning. Onze onderzoekers hebben continu nood aan veel rekenkracht.’ De nieuwe supercomputer zal bijvoorbeeld in samenwerking met het Gents AI-bedrijf Robovision gebruikt worden voor analyse van cellen in onderzoek naar malaria.

www.uantwerpen.be

 

Van Moer Group

Van Moer Logistics is sinds kort de enige aandeelhouder van Antwerp East NV, na de overname van alle aandelen van zowel DP World als het Havenbedrijf Antwerpen in deze terminal. De terminal van Antwerp East is strategisch gelegen langs het Albertkanaal in Grobbendonk. In 2013 gelanceerd als een greenfieldontwikkeling, heeft de terminal zich sindsdien ontwikkeld als inland hub voor maritieme containertrafieken. Van Moer Logistics zal duurzaam investeren in de verdere ontwikkeling ervan. Zich bewust van de huidige geluidsproblematiek, zal Jo Van Moer eerlijk en open communiceren en overleggen met de lokale gemeenschap over de verdere plannen en maatregelen. In samenspraak met de betrokken overheden wordt er een actieplan uitgetekend en zijn fondsen vrijgemaakt om de nodige aanpassingen uit te voeren. ‘Dankzij de nabijheid van verschillende goederenstromen in Vlaanderen heeft Antwerp East een strategische ligging met link naar de Antwerpse en Rotterdamse haven. Hiermee willen we onze klanten een extra service aanbieden op gebied van intermodaal transport’, stelt Jo Van Moer.

www.vanmoer.com
 

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende