Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuws voor en door ondernemers: januari

Nieuws voor en door ondernemers: januari

  • 01/01/2019
banner

Lees hier bedrijfsnieuws van collega-ondernemers. Deze nieuwtjes verschenen in het januarinummer van ONDERNEMERS. Wilt u uw ondernemingsnieuws ook hier terugvinden? Mail ons via communicatie.aw@voka.be 

koert


Grant Thornton Belgium
In opvolging van Paul De Weerdt, heeft Grant Thornton Belgium Koert Verbruggen aangesteld als nieuwe CEO. In zijn nieuwe rol staat die voor de uitdaging om de Belgische vertegenwoordiger van Grant Thornton International, met zetel in Antwerpen, te laten evolueren naar een fullservice-adviseur. Grant Thornton is een toonaangevende organisatie van onafhankelijke audit-, accountancy- en bedrijfsadvieskantoren, die in België 160 personeelsleden telt. Koert Verbruggen bouwde in het verleden heel wat ervaring op in de bancaire wereld, waarin hij verschillende financiële instellingen hielp in hun transformatieproces. Sinds 2016 adviseerde hij bedrijven in hun strategische planning en begeleidde hij hen eveneens in hun veranderingstraject. ‘Een bedrijfscultuur waarin we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid concreet opnemen, is de beste garantie om onze cliënten gepersonaliseerde oplossingen te bieden’, stelt hij. Paul De Weerdt blijft als voorzitter actief binnen Grant Thornton Belgium. Met Els Hostyn heeft het Advisory-team van het bedrijf sinds kort trouwens ook een nieuwe partner.

www.grantthornton.be

Group-f
Schoonmaak- en dienstenchequebedrijf Group-f uit Kontich heeft zijn Leuvense sectorgenoot Vectro overgenomen. Met de 86 werknemers van Vectro erbij geteld, verschaft Group-f nu werk aan meer dan 1.600 mensen. De voorbije vier jaar heeft het bedrijf van Walter Schellekens en Frank Hechtermans al twintig overnames in zijn sector afgerond. Group-f biedt naast poets- en strijkhulp aan particulieren ook schoonmaakdiensten aan bedrijven aan. Ook worden hoogtewerkers op vrachtwagens verhuurd. Op de nieuwe locatie in Leuven is dat aanbod dan ook meteen toegevoegd. Naast de hoofdzetel in Kontich zijn er 17 vestigingen in zowel Antwerpen, Oost-Vlaanderen als Vlaams-Brabant. Samen zorgen die voor een omzet van 40 miljoen euro. Tegen 2020 wil Group-f dat optrekken naar 50 miljoen euro.

www.group-f.be
erwin

Havenbedrijf Antwerpen
Als Chief Digital Information & Innovation Officer bij het Havenbedrijf Antwerpen is Erwin Verstraelen door Data News uitgeroepen tot ‘CIO of the Year’. Deze award lauwert een persoonlijkheid die op basis van visie, strategisch inzicht en leiderschapskwaliteiten, het verschil heeft gemaakt op het vlak van innovatie. Digitale transformatie is een belangrijk onderdeel van de koers die CEO Jacques Vandermeiren voor het Havenbedrijf Antwerpen heeft uitgezet. ‘We nemen een voortrekkersrol op het vlak van innovatie en digitalisering. Vanuit onze rol als bruggenbouwer, willen we de bedrijven in de haven helpen om digitale innovatie te omarmen. Onze ambitie is om een digitaal zenuwstelsel met intelligente camera’s, sensoren en drones over de haven heen te leggen, zodat we continu van alles op de hoogte zijn en daar direct op in kunnen spelen’, geeft Erwin Vanstraelen aan.
Zo gaat het Havenbedrijf Antwerpen bijvoorbeeld deelnemen aan een onderzoeksproject met drones. Het komende jaar zullen allerlei surveillancevluchten worden uitgevoerd boven het havengebied. Die experimenten moeten de Europese Commissie helpen om een reglementering op voor droneverkeer in het luchtruim op te stellen. Tegen 2020 hoopt het Havenbedrijf een eigen netwerk aan drones in te zetten.

www.portofantwerp.com

 

 

KonseptS
KonseptS heeft zilver behaald op de Best Event Awards, een internationaal gerenommeerde wedstrijd in de evenementensector. Het eventkantoor, actief vanop ’t Eilandje in Antwerpen, won die prijs in de categorie van beste B2B-event over 500.000 euro met het event Smart Air Solutions Days voor het Wilrijkse Atlas Copco. Het bedrijf van zaakvoerder Sophie Naze haalde de shortlist van zes genomineerden uit meer dan 300 inzendingen in die categorie van BEA World, dat erkenning geeft aan events en live communicatie over de hele wereld. ‘Deze erkenning is als de kers op de taart van een bijzonder parcours. Omdat dit event het grootste was dat we tot nu toe georganiseerd hadden, beschouw ik dit als een mijlpaal in ons bestaan’, reageert Sophie Naze. Naast de Antwerpse basis heeft KonseptS ook een kantoor in Heusden-Zolder.

www.konsepts.be
 

hydroville

 

De Meyer
Constructiebedrijf De Meyer uit Temse heeft voor het Havenbedrijf Antwerpen een hydroturbine gebouwd en in de Kallosluis geïnstalleerd, om er energie uit de waterstroom te kunnen opwekken. Het is de eerste keer dat zo’n systeem op een zeesluis wordt geïmplementeerd. De installatie ervan past in een test om na te gaan hoe elektriciteit kan worden gehaald uit de waterstroom in de zeven zeesluizen in de haven van Antwerpen. Op termijn zou dit systeem kunnen bijdragen aan het energieneutraal maken van de haven. De turbine met een theoretisch vermogen van 100 kW heeft een verticale as van 15 meter lang die in een waterafvoerkanaal is geplaatst. De eerste fase van dit proefproject loopt tot eind januari. Bij een goede evaluatie zou de hydroturbine met een generator met het elektriciteitsnet worden verbonden. Indien nodig worden soortgelijke turbines bijgeplaatst, zodat de Kallosluis tegen 2020 volledig op kracht van waterstroom kan werken. De test past in de zoektocht van het Havenbedrijf Antwerpen naar innovatieve concepten op het vlak van duurzaamheid, om de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie te maken.  

www.demeyer.be

 

 

Praxair
Praxair uit Schoten gaat 2019 in met een nieuwe identiteit. Door de overname door het Japanse Tayo Nippon Sanso Corporation is de naam van de Europese tak van het Amerikaanse Praxair, en dus ook haar Schotense vestiging, veranderd naar Nippon Gases Europe. Zowel de medewerkers, het management als de activa blijven deel uitmaken van het overgenomen bedrijf. Door de overname van Praxair Europa wordt Tayo Nippon Sanso Corporation meteen deel van de elite in de Europese industriële gassenindustrie. De groep is vandaag al een van de belangrijkste industriële gasbedrijven ter wereld, met een sterke marktpositie in Japan, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten. In Europa is Nippon Gases door de overname meteen aanwezig in de meest geïndustrialiseerde landen en telt het er ongeveer 2.600 medewerkers. Het levert industriële gassen aan meer dan 100.000 klanten, die actief zijn in uiteenlopende sectoren zoals chemie, metaalnijverheid, voeding, elektronica, energie en gezondheidszorg.

www.industrielegassen.be

Borealis
Nog maar net na een beslissing om 1 miljard euro te pompen in de bouw van een nieuwe propyleenfabriek, heeft chemiegroep Borealis al nieuwe investeringsplannen voor haar site in Kallo. Zonder in details over de omvang ervan te willen treden, bevestigt woordvoerder Patrick Laureys dat ook de capaciteit van de polypropyleenvestiging wordt uitgebouwd. Deze beslissing speelt in op de komst van de nieuwe propaandehydrogenatiefabriek, waar propaangas zal worden omgezet in het basisproduct propyleen. Tegen 2022 moet deze installatie, waar op termijn honderd mensen aan de slag kunnen, bedrijfsklaar zijn. Om de capaciteit van deze nieuwe fabriek in Kallo meteen goed te kunnen benutten, trekt Borealis zijn huidige productiecapaciteit van 300.000 ton polypropyleen op jaarbasis tegen medio 2020 op met 80.000 ton. Polypropyleen is een kunststof met een breed toepassingsveld, gaande van bumpers en dashboards over verpakkingen van voedingsproducten tot spuiten en infuzen.

www.borealisgroup.com

moyson


ACL
Op voordracht van huidig voorzitter Walter Van Mechelen, wordt Bernard Moyson van Atlantic Container Line (ACL) in november 2019 de nieuwe voorzitter van Alfaport Voka. Bernard Moyson (57) startte zijn carrière bij de CMB-groep in 1982. Daarna was hij van 1989 tot 2009 actief binnen de Herfurth-groep, waarna hij vervolgens de rol van managing director van ACL Benelux & Frankrijk op zich nam. Binnen de private havengemeenschap heeft Bernard Moyson heel wat ervaring opgebouwd, onder meer als bestuurslid en voorzitter van de Antwerpse Scheepvaartvereniging en bestuurder bij Brabo cvba en Port+ cvba. ‘Ik ben vereerd met deze opdracht en grijp ze met beide handen en volle goesting. Samen met Walter Van Mechelen zal ik het volgende jaar veel contacten leggen en me inwerken’, stelt de toekomstige voorzitter van Alfaport Voka.

www.aclcargo.com

 

Maatschappij Linkerscheldeoever

Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) heeft in de voorbije twee jaar zeven nieuwe concessies afgesloten in het Linkerscheldeoevergebied. Met deze nieuwe overeenkomsten draagt MLSO bij aan de duurzame ontwikkeling van het havengebied op het vlak van werkgelegenheid. Opvallend hierbij is dat het merendeel van deze recent afgesloten concessies verleend werden aan lokale Wase bedrijven die zich voor het eerst in de Waaslandhaven vestigen of er hun bestaande vestiging uitbreiden. ‘Alles bij elkaar zorgen deze nieuwe concessies voor 400 à 450 extra arbeidsplaatsen in de Waaslandhaven. Een deel daarvan is al gerealiseerd’, stelt voorzitter Boudewijn Vlegels van MLSO. Het onlangs aangelegde Logistiek Park Waasland, waar het westelijk deel in volle ontwikkeling is, ontvangt de meeste nieuwe concessionarissen. Het gaat om Aertssens Logistics, bandengroothandel Agrityre en industriële dienstverlener Metalon. Aan de Kallosluis zijn twee terreinen in concessie gegeven aan Transport Van Gucht en Transport Roosens. Aan de Sint-Jansweg is een concessie verleend aan S’Jegers Logistics en in Zwijndrecht aan Detavernier.

www.mlso.be
 

Uw nieuws hier?

Mail ons uw bedrijfsnieuws
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper
Gosselin