Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuws voor en door ondernemers: februari

Nieuws voor en door ondernemers: februari

  • 01/01/2019
banner

Lees hier bedrijfsnieuws van collega-ondernemers. Deze nieuwtjes verschenen in het februarinummer van ONDERNEMERS. Wilt u uw ondernemingsnieuws ook hier terugvinden? Mail ons via communicatie.aw@voka.be 

tuerlinckx

 

Tuerlinckx Tax Lawyers
Het Antwerpse advocatenbureau Tuerlinckx Fiscale Advocaten heeft zijn naam onlangs veranderd naar Tuerlinckx Tax Lawyers en opereert voortaan ook vanuit kantoren in Hasselt, Westerlo en Luik. Tuerlinckx Tax Lawyers adviseert bedrijven, organisaties en particulieren bij fiscale vragen en fiscaal-juridische procedures en geschillen. Het advocatenbureau bestaat uit een team van 23 personen, van wie 16 advocaten. De uitbouw van het advocatenkantoor in België wordt ingegeven door de vaststelling dat belastingregels over de taalgrens heen kunnen verschillen en dat in de toekomst veel fiscale betwistingen zullen worden veroorzaakt door bevoegdheidsgeschillen tussen de verschillende overheden in ons land. ‘Als advocatenkantoor zijn we nationaal actief. Bijna de helft van onze advocaten is eveneens lid van een balie in Wallonië. De Nederlandstalige term fiscale  advocaten dekt dus niet meer de lading. Voorts zit aan een op drie dossiers een internationale component. Tax Lawyers duidt voor iedereen veel duidelijker aan wat onze expertise is, nationaal en internationaal’, licht stichtend vennoot Jan Tuerlinckx de naamsverandering toe.

www.tuerlinckx.eu

 

deSingel
Op 1 september 2020 krijgt het Antwerpse kunstenhuis deSingel met Hendrik Storme een nieuwe algemeen en artistiek directeur, in opvolging van Jerry Aerts die dan met pensioen gaat. Hendrik Storme maakt de overstap van het Festival van Vlaanderen Brussel, waar hij sinds 2009 artistiek directeur is. De 41-jarige Hendrik Storme kwam eerder ook al aan het hoofd te staan van het B'Rock Orchestra, een barokorkest dat ook experimenteert met nieuwe muziekstukken en in dialoog gaat met andere kunstvormen. DeSingel-voorzitter Wivina Demeester stelt dat Storme het kunstenhuis verder moet ontplooien zoals zijn voorgangers dat deden, ‘met een eigenzinnig en vooruitstrevend programma en vooral met een poort op de wereld’. 
Jerry Aerts werkte sinds 1984 voor deSingel. De eerste jaren als algemeen assistent van de directeur, muziekprogrammator en verantwoordelijke communicatie, vanaf 1988 als directeur programmering en vanaf 1991 als algemeen en artistiek directeur. 

www.desingel.be

Water-link
Het Antwerpse waterbedrijf water-link investeert 46 miljoen euro in drie verschillende projecten die de duurzaamheid van de watervoorziening bevorderen. Als waterbedrijf produceert water-link jaarlijks meer dan 160 miljoen m³ water. Afnemers daarvan zijn particulieren, de industrie en drinkwaterbedrijven. Het bedrijf is actief in Antwerpen, Edegem, Hove, Mortsel en Zwijndrecht. In de eerste plaats zal water-link investeren in Aquaduct. De bedoeling is om de bevoorrading van drinkwater gezamenlijk met andere watermaatschappijen te beheren, zodat er een evenwicht komt tussen de productie en de consumptie ervan. Door Aquaduct zal jaarlijks 20 miljard liter water minder aangekocht moeten worden buiten Vlaanderen. Daarnaast zet water-link financieel in op het installeren van 200.000 digitale watermeters bij zijn klanten. Met die meters wordt het voor de consument eenvoudiger om zijn verbruik op te volgen. Ten slotte zal water-link ook zijn zogenaamd intelligent control center uitbouwen. Vanaf 2020 worden alle specialismen en informatiesystemen gebundeld in een nieuw gebouw in het productiecentrum Zuid in Walem.

www.water-link.be

Unifly
Het Antwerpse softwarebedrijf Unifly, dat actief is in luchtverkeersleidingstechnologie voor drones, heeft sinds dit jaar een nieuwe aandeelhouder. De Duitse luchtverkeersleidingsdienst DFS heeft een belang genomen van 23,3 procent en investeert in ruil voor die aandelen ongeveer 13 miljoen euro. DFS is daarmee de grootste aandeelhouder van het Antwerpse softwarebedrijf. DFS en Unifly kennen elkaar al langer: ze ontwikkelden samen een app voor dronegebruikers. Intussen er ook in België de toepassing droneguide.be, die werd ontwikkeld door Unifly, de Belgische luchtverkeersleider skeyes en het Directoraat-Generaal Luchtvaart. De investering van DFS maakt deel uit van een kapitaalronde bij Unifly, waaraan ook het management, de investeringsfondsen QBIC en PMV en het Japanse dronemanagementbedrijf Terra Drone als de bestaande aandeelhouders deelnamen. Unifly ontstond in 2015 als spin-off van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO.

www.unifly.aero

stas

 

KMDA
Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, internationaal gekend als A Room with a Zoo, zetelt via haar CCO Anja Stas sinds kort in het bestuur van Internationale Associatie Congressen en Conventies (ICCA). Amper vier jaar na haar eerste stappen in het zakelijk toerisme, is ze als medevoorzitter voor congreslocaties het eerste vrouwelijke Belgische bestuurslid van die organisatie. ICCA wordt internationaal aanzien als dé referentie voor beleid en kennisuitwisseling in het zakelijk toerisme. Onder haar coördinatie buigen verschillende partijen zoals hotels, transportorganisaties, congrescentra, congresorganisatoren, toeristenbureaus en luchtvaartmaatschappijen zich over de uitdagingen voor de toekomst. Het FMCCA maakt deel uit van het Elisabeth Center en is gelegen in ZOO Antwerpen. Het congrescentrum kan tot 2.700 deelnemers ontvangen en biedt meer dan 25.000 m² ruimte. Na de opening in april 2017, mocht A Room with a Zoo intussen al meer dan 100 congressen bevestigen. 

www.fmcca.com


 

 

De Boer
Het Schotense De Boer, dat gespecialiseerd is in waterdichtingssystemen en dienstverlening die daarbij aansluit, behoort voortaan tot de Soprema Group. In ons land is deze groep, die wereldwijd meer dan 7.000 medewerkers telt, marktleider op het gebied van waterdichting en isolatie. Met Wommelgem, Gent en Herk-de-Stad had ze in ons land al drie servicecenters. Met De Boer in Schoten krijgt ze nu een belangrijke uitbreiding. Hierdoor kunnen beide betrokken spelers de productiecapaciteit van bitumineuze membranen uitbreiden en synergieën verwezenlijken. Beide bedrijven vinden elkaar ook in hun gemeenschappelijke aandacht voor milieu, energiebewustzijn en duurzaamheid. 

www.deboer.be
 

INEOS
Het Britse chemiebedrijf INEOS investeert op zijn bestaande site in Lillo tegen 2024 drie miljard euro in twee nieuwe fabrieken: een kraker om ethyleen te maken en een fabriek die propyleen maakt. Ethyleen en propyleen zijn basisstoffen voor onder meer dashboards in auto's en hoesjes van smartphones. Die investering, de grootste uit de 21-jarige geschiedenis van het bedrijf, heeft INEOS-eigenaar Jim Ratcliffe midden januari aangekondigd. In de twee nieuwe fabrieken zullen vanaf 2024 zo'n vierhonderd mensen werken. Tijdens de bouw ervan zullen er zelfs twee- tot drieduizend mensen worden tewerkgesteld. Voor Jim Ratcliffe ziet drie goede redenen voor deze investering in Antwerpen. ‘Om te beginnen is onze relatie met de Antwerpse haven zeer goed. Daarnaast vinden we hier veel hoogopgeleid personeel. Antwerpen heeft ook een grote haven en een groot pijpleidingennetwerk, waar?door we onze producten goedkoop kunnen transporteren.’ Verspreid over 24 landen, telt INEOS 20.000 medewerkers. 

www.ineos.be


vbavel

Van Bavel 
In Düsseldorf  heeft Van Bavel tijdens de internationale vakbeurs voor promotionele producten en business gifts PSI goud behaald in de categorie Product Media Advisor of the Year. Van Bavel is, zo stipte de jury aan, een ambassadeur voor het vak, creatief, met veel vakkennis en met oog voor duurzaamheid. De Product Media Advisor of the Year Award is een initiatief van vakblad PromZ-be, met de steun van de Belgian Association of Promotional Products. Van Bavel is sinds 2003 een speler in de Belgische promotionele- en marketingwereld. Het bedrijf wordt geleid door Michel Van Bavel, die in de jaren tachtig en negentig actief was in het toenmalige Bavelco dat zijn grootvader had opgestart. In 2003 startte hij samen met zijn broer Jacques het huidige Van Bavel ‘Enjoy Giving’ op. ‘We hebben goud binnengehaald door een jarenlange focus op onze business en door er professioneel mee bezig te zijn. We doen dat met een groep van 20 gemotiveerde mensen. Want zonder hen lukt dat niet’, stelt CEO Michel Van Bavel.

www.vanbavel.be

Novosanis
Het biotechbedrijf Novosanis is overgenomen door het Amerikaanse beursgenoteerde Orasure Technologies. Ontstaan als spin-off van de Universiteit Antwerpen, produceert Novosanis sinds 2013 urinecollectiesystemen zoals de Colli-Pee. Met dit toestel kan een eerste fractie urine worden opgevangen, met de bedoeling om bijvoorbeeld prostaat- of blaaskanker op te sporen. Ook VAX-ID, een gamma injectietoestellen voor het accuraat toedienen van medicatie, is een product van de biotechspeler uit Wijnegem. De overname brengt geen veranderingen mee voor de veertien medewerkers. Integendeel, er bestaan zelfs plannen om de productiecapaciteit te verveelvoudigen. Daarbij zou dan ook de tewerkstelling toenemen. ‘Om verder te kunnen groeien, moesten we kiezen voor een investeringsronde of een overname’, stelt CEO Vanessa Vankerckhoven.

www.novosanis.com

sweco

 

Sweco Belgium
Als managing director van Sweco Belgium, vervoegt Erwin Malcorps het directieteam van Sweco Group. Deze verschuiving is een gevolg van de aanduiding van Sweco Belgium als een van de acht business areas binnen de groep, naast Denemarken, Finland, Duitsland & Centraal-Europa, Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Door zijn sterke leiderschapskwaliteiten en grondig begrip van de branche vormt Erwin Malcorps volgens CEO Åsa Bergman van Sweco Group een grote aanwinst zijn voor zijn directieteam. ‘Ik ben erg tevreden om deze nieuwe rol te mogen aanvatten. Want dit bewijst eens te meer dat Sweco Belgium de wind in de zeilen heeft. We hebben met z’n allen intens gewerkt voor de sterke marktpositie en de uitstekende winstgevendheid van vandaag’, reageert Erwin Malcorps, die sinds 2011 managing director van Sweco Belgium is. Onder zijn leiding werkt Sweco onder meer mee aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen (R1) en de herinrichting van de Ring rond Brussel (R0).

www.swecobelgium.be
 

Uw nieuws hier?

Mail ons uw bedrijfsnieuws
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper