Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe verankering LRM stimuleert innovatie en werkgelegenheid

Nieuwe verankering LRM stimuleert innovatie en werkgelegenheid

  • 05/04/2019

Voka – Kamer van Koophandel Limburg  is tevreden dat minister-president Bourgeois en voogdijminister Philippe Muyters woord houden en LRM ook de volgende legislatuur in Limburg verankeren. “LRM heeft haar  unieke opdracht steeds met verve vervuld en we zijn ervan overtuigd dat haar rol binnen de provincie nog niet is uitgespeeld. Daarom was deze blijvende verankering ook één van onze topprioriteiten bij de komende verkiezingen”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Nieuwe verankering LRM stimuleert innovatie en werkgelegenheid
Johann Leten

Vorig jaar gaf Voka – KvK Limburg reeds aan ongerust te zijn over de toekomst van de Limburgse geldpotten, beheerd door LRM. Met de nieuwe overeenkomst kan deze ongerustheid al zeker voor vijf jaar de koelkast in.

“Euregio niet langer taboe”

Naast de provinciale vergrendeling geeft de nieuwe samenwerkingsovereenkomst LRM meer bewegingsvrijheid. Enerzijds is participatie in Euregionale projecten niet langer taboe, anderzijds wordt er ruimte gemaakt voor het aanboren van nieuwe projecten. “De leegstaande militaire domeinen binnen onze provincie zijn legio”, aldus Johann Leten. “Deze gronden herbestemmen kan zo -naar analogie met de oude mijnsites- een taak voor LRM worden. ”

"De leegstaande militaire domeinen herbestemmen kan een taak voor LRM worden"

Het meest betekenisvolle binnen de overeenkomst blijft echter dat de rol van LRM in gronde onveranderd blijft. Johann Leten: “De gerichte participaties van de Limburgse reconversiemaatschappij hebben Limburg geen windeieren gelegd in termen van innovatie, werkgelegenheid en aantrekkingskracht in het algemeen. Met deze overeenkomst kan er op de ingeslagen weg verder gegaan worden.”

Belangrijke Voka-verkiezingsprioriteit

Binnen haar verkiezingsmemorandum ijverde Voka – KvK Limburg reeds voor het behoud van de huidige werking van LRM waarin deze haar dividenden doorstort naar LSM voor de financiering van niet-rendementsgebonden projecten in Limburg.  “Hier kunnen we nu dus reeds applaus voor geven. Weliswaar onder voorbehoud, want laat ons niet vergeten dat de overeenkomst in 2024 opnieuw bekeken zal worden”, besluit Johann Leten.

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging