Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe tijden, nieuwe inzichten, nieuwe kansen

Nieuwe tijden, nieuwe inzichten, nieuwe kansen

  • 13/01/2023

Meer dan 250 ondernemers en politici uit de regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek kwamen donderdagavond samen bij Willy-Naessens in Wortegem-Petegem om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Onder de noemer "Nieuwe tijden, nieuwe inzichten en nieuwe kansen" werd er samen vooruit geblikt op 2023.
 

Ondernemers en politici trappen het jaar af bij Willy Naessens op de Voka nieuwjaarsreceptie

De avond werd afgetrapt door twee boeiende duogesprekken tussen sterke ondernemers uit de streek. Philippe Buysens (Kentucky horsewear) en Thibaut De Veyt (Biosynergy) breken een lans voor duurzaam ondernemen. “Duurzaamheid is geen façade of marketing voor ons,” stelt Buysens. “Dat zit rechtstreeks vervat in al onze producten en in onze volledige werking. We kijken ook kritisch naar ons energieverbruik. Daarom werken we ook samen met Biosynergy voor onze warmte.” 

“Warmtenetten op hernieuwbare energiebronnen zouden overal beschikbaar moeten zijn,” bepleit De Veyt die met Biosynergy op Pont West via een biomassacentrale hout van de buren omvormt naar duurzame warmte. “De bestaande gasleidingen zijn aan vervanging toe. Wat wij doen is echt een vorm van pionierswerk. We bewijzen aan bedrijven dat ze geen schrik moeten hebben van het technische aspect. Toch zijn vergunningstrajecten lang en moeilijk. Nochtans is de urgentie er nú. In Nederland loopt dit vandaag veel vlotter merken we, en is er een stevige ondersteuning voor projecten.” 

Duurzaam langetermijnsdenken door crisissen

Ook Dirk Deroose (Willy Naessens) en Lode Roman (Brouwerij Roman) leggen het accent snel op het belang van duurzaam ondernemen. Deroose: “Door 3 jaar van opeenvolgende crisissen kijk je toch erg aandachtig naar zaken die je vroeger vanzelfsprekend vond. We moeten als bouwbedrijf ook langetermijn-denken. De sector sprong door de laatste crisissen ook opeens 10 jaar vooruit. Vandaag worden innovaties toegepast die jaren geleden onmogelijk leken.”

Ook Lode Roman van Brouwerij Roman ging op zoek naar nieuwe oplossingen tijdens de recente crisissen: “Tijdens Corona ging onze omzet 70% omlaag. We hebben die periode gebruikt om nieuwe opportuniteiten te zoeken. Zo werken we meer en meer met externen om specifieke taken op te nemen en we moeten alle kosten continu becijferen. Outsourcing laat ons toe om erg efficiënt en met kennis van de markt te handelen.” 

“Toch heeft de huidige crisis, gelukkig, nog geen impact op de verkoop van bier,” getuigt Roman. “De stijgende grondstofprijzen brengen de beschikbaarheid van bier anderzijds mogelijk in het gedrang. Dat proberen we te allen tijde te vermijden.”

We moeten als bouwbedrijf ook langetermijn-denken. De sector sprong door de laatste crisissen 10 jaar vooruit.

Dirk Deroose, Willy Naessens

Officiële voorstelling nieuwe regiovoorzitter Vlaamse Ardennen

Ook werd Katrien Vanden Bulcke officieel voorgesteld als de nieuwe regiovoorzitter Vlaamse Ardennen. Vanden Bulcke, ook actief als gedelegeerd bestuurde bij Sharp Insurance Brokers in Oudenaarde, vervangt daarmee Wim Pynaert, wiens mandaat ten einde liep. Vanden Bulcke vertegenwoordigt zo het ondernemerslandschap van de Vlaamse Ardennen en is een belangrijke klankbord voor de organisatie en de regio.

“Ik wil als regiovoorzitter bereikbaar en beschikbaar zijn voor de ondernemingen in onze regio. Ik wil ook pragmatisch te werk gaan om een paar belangrijke lobbydossiers vooruit te stuwen. Denk aan de ring rond Ronse en meer ruimte om te ondernemen,” aldus Vanden Bulcke.
 

Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.
Film Fest Gent 2023