Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe steunmaatregelen voor zonnepanelen: een overzicht
  • Gesponsorde inhoud
  • 22/03/2021

Nieuwe steunmaatregelen voor zonnepanelen: een overzicht

Zonnepanelen verstevigen de competitiviteit van uw onderneming doordat u permanent bespaart op uw elektriciteitsfactuur. U beschermt uzelf tegen schommelende elektriciteitsprijzen en verhoogt de onafhankelijkheid van uw onderneming. Toch maken verschillende steunmaatregelen de investering nog aantrekkelijker. Luminus geeft u een overzicht. 

Steunmaatregelen voor de aankoop van zonnepaneleninstallaties worden bepaald op basis van het maximaal vermogen van de geïnstalleerde omvormer(s) uitgedrukt in kW. In 2021 worden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in Vlaanderen. Hieronder een overzicht van de geldende steunmaatregelen. 

Voor kleine installaties met een vermogen tot 10 kW: Fiscaal voordeel in combinatie met een investeringspremie

Vanaf nu komt u niet langer in aanmerking voor het principe van de terugdraaiende teller. Voor ondernemers gaat dat niet altijd gepaard met dezelfde impact op de terugverdientijd als bij particulieren. Afhankelijk van uw activiteiten valt uw hoogste verbruik als onderneming immers meestal samen met de energieproductie van uw PV-installatie. Met een zelfverbruik vanaf 50% blijft de terugverdientijd van zonnepanelen hetzelfde als ten tijde van de terugdraaiende teller

Sinds dit jaar kan u overigens worden vergoed voor de overtollige energie die u op het net injecteert als u over een energiecontract met injectievergoeding beschikt. Bij Luminus beschikken alle contracten automatisch over zo’n voordelig injectietarief. 

Vanuit de Vlaamse overheid is ook een eenmalige investeringspremie voorzien met een premiebedrag tot maximum € 1.500. Dit bedraagt nooit meer dan 40% van de investeringskost. Het premiebedrag zal jaarlijks dalen, tot het verdwijnt in 2025.  

De investering in zonnepanelen geeft u als zelfstandige of vennootschap ook recht op een fiscaal voordeel met de (verhoogde) investeringsaftrek, waarbij u een percentage van de aankoopprijs kan aftrekken van uw belastbare winst. Dit resulteert in een daling van uw verschuldigde personen- of vennootschapsbelasting. Dat percentage is afhankelijk van de toegepaste investeringsaftrek: de gewone (25%, tijdelijk verhoogd nog tot eind 2022) of de verhoogde (13,5%). Overigens is de investering afschrijfbaar over een periode van 20 jaar. 

Bereken in enkele clicks de kostprijs en besparing van een zonnepaneleninstallatie op maat van uw energiebehoefte met onze gratis simulator

Voor middelgrote installaties met een vermogen tussen 40 kW – 2 MW: Nieuwe “call”-steunregeling vervangt groenestroomcertificaten 

Het huidig systeem van groenestroomcertificaten in dit segment wordt vervangen door de nieuwe call-steunregeling voor groene stroom. Dit is een projectoproep, uitgeschreven door de Vlaamse overheid, waarbij een vooraf vastgelegd budget wordt verdeeld over de aanvragers binnen een vastgelegde periode die voldoen aan de voorwaarden. Dit gebeurt volgens een rangschikking op basis van de steunhoogte in euro/MWh die u aanvraagt voor uw PV-installatie, De PV-projecten die het meeste groene stroom produceren per gevraagde euro steun maken het meeste kans op deze steun. De eerste call of ‘wedstrijd’ gaat op 17 mei 2021 van start.

Experten bij Luminus ontzorgen u over het hele proces, van voorbereidende studies tot de installatie. Ze geven u ook persoonlijk advies of het al dan niet interessant is in uw situatie om deel te nemen aan een call-oproep of dat u beter meteen een PV-installatie installeert. Dit bepalen ze op basis van de opportuniteitskosten die verbonden zijn aan het deelnemen aan een call-oproep.

Installaties tussen 10 en 40 kW komen niet in aanmerking voor de investeringspremie van de Vlaamse overheid, noch voor de call-steunregeling. U behoudt wel, net zoals in alle andere categorieën, het voordeel van de investeringsaftrek en injectievergoeding.

Voor grote installaties met een vermogen groter dan 2 MW: Project specifieke steun en financiering op maat van uw onderneming

De categorie van de grootste installaties komt eveneens in aanmerking voor de injectievergoeding en de investeringsaftrek, naast projectspecifieke bandingsfactoren.
 

Schema over steunmaatregelen voor bedrijven voor de investering in zonnepanelen