Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe projectoproep voor energietransitie

Nieuwe projectoproep voor energietransitie

  • 20/06/2018

Is jouw onderneming actief in de maakindustrie en continu op zoek naar manieren om onze economie koolstof-armer te maken? Bevind je je daarbij in de conceptfase en wil je de haalbaarheid van je innovatie onderzoeken? Dan ben jij dé ideale kandidaat voor dit project!

transitieGIST, of in mensentaal 'Growing Industry through a Sustainable Transition', versnelt de transitie naar een schone proces- en maakindustrie. Zo verkleinen we de ecologische voetafdruk van deze sector in Vlaanderen & Nederland. Dit Interreg-project wordt gedragen door Cleantech Flanders. Als werkgeversorganisatie willen we onze leden dan ook stimuleren om stil te staan bij hun ecologische impact en deze verder proberen te verkleinen.

Omdat veel bedrijven hier aan bezig zijn maar uiteindelijk belanden in een 'Valley of Death', waarbij de ontwikkelde oplossing in de markt niet blijkt te werken, wil het GIST-project hen hier in bij staan. De focus van het project ligt dan ook op de ontwikkeling en co-financiering van haalbaarheidsstudies voor duurzame innovaties, waarvoor investeringen nodig zijn. 

Er bestaan twee studievarianten waarvoor een projectvoorstel kan worden ingediend:

  • FEED-haalbaarheidsstudie, voor de detaillering van concepten, risico-identificatie en mitigatie. Het gaat hier in het bijzonder om operationele uitdagingen, inclusief de financiële risico’s.
  • FEED-light haalbaarheidsstudie, voor specifieke technische vragen. De focus ligt hier op de samenwerking tussen asset-owners en kennisinstellingen

Het project loopt van 1 januari 2018 tot 31 december 2020. In deze periode zijn er verschillende momenten waarop deze haalbaarheidsstudies ingediend kunnen worden. 

De eerste oproep loopt van 16 juni 2018 tot 31 augustus 2018. De focus ligt op energietransitie
Cleantech Flanders zoekt projectvoorstellen die op basis van een innovatieve technologie bijdragen aan een ‘koolstof-arme’ economie. Dit betreft alle technologieën die in potentie kunnen bijdragen aan het opwekken, opslaan en/of het (slim) distribueren van energie. Dit mag op zowel op industrieel- als op consumentenniveau.

Pas jij binnen deze doelgroep? Meld dan nu je project aan!

Meer info vind je op de website van Flanders Cleantech of in deze pdf

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo