Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe parkeermaatregelen maken ondernemen in Gent steeds moeilijker

Nieuwe parkeermaatregelen maken ondernemen in Gent steeds moeilijker

  • 25/09/2022

Bedrijven reageren ongerust op het nieuw parkeerreglement van de Stad Gent en willen op zoek naar oplossingen. Voka Oost-Vlaanderen vraagt de stad om overleg en is op zoek naar redelijkheid. Het onmogelijk maken om langer dan 5u te parkeren in Gent is de zoveelste maatregel die het bedrijven in de kern bemoeilijkt.

“We horen heel wat noodkreten van de Gentse bedrijven,” opent Hilde Schuddinck, regiodirecteur Gent bij Voka Oost-Vlaanderen. Vanaf 3 oktober zal het in rode, oranje en gele parkeergebieden in Gent niet meer mogelijk zijn om langer dan 5u te parkeren. “Werk je in zo’n parkeerzone, dan kan je de facto niet meer met de wagen tot aan het werk rijden en die daar parkeren voor de dag,” verheldert Schuddinck. “Dat zorgt ervoor dat sommige werknemers die niet vlot kunnen overstappen naar een ander vervoersmiddel volgende week voor een enorme uitdaging staan om naar het werk te komen.”

parkeerzone


Parkeerkaarten voor werknemers

“De stad Gent heeft de mond vol van co-creatie, laten we dat dan ook op dit domein doen,” vervolgt Schuddinck. “De mogelijkheden liggen voor het grijpen, maar dan moeten we ze wel vastnemen. We denken daarbij bijvoorbeeld aan parkeerkaarten voor werknemers, waarbij de modal-split van 70% duurzame mobiliteit en 30% autoverkeer die de stad vooropstelt zou kunnen worden nagestreefd. Bedrijven bevestigen vandaag al heel wat inspanningen te doen om verschillende duurzame mobiliteitsmodi aan te bieden aan hun werknemers, maar ook de wagen heeft hierin haar rol.”

Andere steden bewijzen hoe constructief samenwerken met bedrijven aan een parkeerbeleid goed kan werken. Onder meer Mechelen, Turnhout, Hasselt en Genk tonen dat een duurzame mobiliteit ook hand in hand kan gaan met een  bloeiende economie.

hilde


Bruisende stad of woonerf voor toerisme?

“We vragen ons af of werknemers en ondernemers nog een plaats krijgen in het (parkeer)plan van Gent, naast inwoners en bezoekers,” vertelt Leander De Cauter, managing director van Magelaan, die kantoor houdt aan de Blekersdijk. “Kan er afzonderlijk gekeken worden naar hun behoefte om de stad vlot binnen en buiten te rijden en er te parkeren? De aanwezigheid van bedrijven in het centrum is een essentieel onderdeel van de dynamiek in Gent en mobiliteit is een kernvoorwaarde voor de inbedding van die ondernemingen.”

“De stad riskeert haar bruisende dynamiek te verliezen als ze vervelt tot woonerf voor bewoners en toeristen”, gaat Schuddinck verder. “Als bedrijven steeds meer naar de rand geduwd worden,  wordt het moeilijk om onze sterke economische ecosystemen hier te houden. Ook zij geven een vibe aan de stad. Ze zorgen ervoor dat deze stad leeft.”

Contactpersoon

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.