Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe lockdown doodsteek voor 1 op 4 bedrijven

Nieuwe lockdown doodsteek voor 1 op 4 bedrijven

  • 13/05/2020

Eén op de vier bedrijven in de regio Mechelen en Kempen zou een tweede volledige lockdown financieel niet overleven. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “We moeten daarom de veiligheidsmaatregelen blijven volgen. Volgt er toch een tweede golf van besmettingen, dan moeten we die slim en gericht aanpakken. Om zo het virus lam te leggen, en niet onze hele economie”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Exact twee maanden geleden ging ons land op slot. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 41 procent van de bevraagde bedrijven houdt er rekening mee dat er in de zomer of het najaar nog een nieuwe lockdown volgt. Komt er nog eens zo’n brede lockdown, dan zegt 24 procent van de bevraagde bedrijven dat ze dit financieel niet overleven.

Lockdowngrafiek

“Bedrijven gebruiken nu al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen. De Nationale Bank raamt nu al 180.000 ontslagen bij werknemers en 70.000 faillissementen bij zelfstandigen. Bij een tweede golf wordt het nog dramatischer, met ontslagen, uitstel van investeringen, grote onzekerheid en de vraag of de overheid nog meer steunmaatregelen zal voorzien”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw.

“In de regio Mechelen en Kempen geeft ook 40 procent van de bedrijven aan dat ze een tweede lockdown financieel wél aankunnen”, zegt Tom Laveren van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Via nieuwe programma’s zoals Masterminds en International Reboot Rooms brengen we ondernemers samen, zodat ze ervaringen en best practices kunnen uitwisselen. Want die kennis is essentieel om een nieuwe, tweede golf beter aan te kunnen.” 

Ook zonder symptomen testen

Komt er een tweede golf, dan moeten we dit slimmer en gerichter aanpakken. “We moeten dan het virus lam leggen, en niet opnieuw de hele economie. We kunnen nu veel gerichter testen en tracen”, zegt Tom Laveren. “Cruciaal is ook om bij een positief geval de contacten te testen die nog géén symptomen vertonen. Om verdere besmetting tegen te gaan. De testcapaciteit kan vrij vlot worden uitgebreid. De industrie en ziekenhuislabo’s zijn vragende partij om deze rol bijkomend op te nemen.”
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

MK - Advertentie Van Dessel
Advertentie VanRoey- nov