Skip to main content
  • Nieuws
  • Niet alle witte raven spreken Nederlands

Niet alle witte raven spreken Nederlands

  • 03/07/2018

De arbeidsmarkt staat in brand! Haast dagelijks proberen kranten en nieuwssites met ronkende titels de aandacht te trekken op het boomende aantal vacatures en het tekort aan geschikte kandidaten. Zijn de witte raven; werkzoekenden die een diploma, competenties en ervaring koppelen aan creativiteit en motivatie, dan helemaal uitgestorven? Steeds meer ondernemers en hr-specialisten zijn overtuigd van wel. Maar misschien hebben ze net niet ver genoeg gekeken.

Zonder een oordeel te willen vellen: in Antwerpen leven en wonen momenteel een kleine negenduizend personen die de voorbije maanden zowat het zwaarst denkbare assessment hebben doorlopen. Om uit een uitzichtloze oorlogssituatie te ontsnappen, hebben ze have en goed achtergelaten. Na barre omzwervingen zijn ze gestrand in een totaal vreemd land, waar ze van scratch een nieuw leven proberen op te bouwen. Ze hebben met andere woorden initiatief, doorzettingsvermogen en creativiteit getoond. Een aantal van die asielzoekers vraagt nog voor hun erkenning als vluchteling een arbeidskaart aan. Qua motivatie kan dit tellen. Onder hen ook heel wat technici, IT’ers, juristen, bouwvakkers, scheepsherstellers, … 

Eén detail: deze witte raven spreken (nog) geen Nederlands. Via ons Welt-project hebben we het voorbije jaar een aantal bedrijven overtuigd om die piste toch eens te bewandelen. Het heeft hen een aantal supergemotiveerde werknemers opgeleverd. Daarom organiseren we dit najaar, samen met Fedasil, opnieuw een talentenmarkt specifiek voor die doelgroep. Want Nederlands kan je leren, hebben we gemerkt.

Contactpersoon

Pieter Leuridan

communicatiemanager

Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin