Skip to main content
  • Nieuws
  • Nico Vanherle (M1glio): "Europese bedrijven krijgen betere toegang tot de Chinese markt"

Nico Vanherle (M1glio): "Europese bedrijven krijgen betere toegang tot de Chinese markt"

  • 17/02/2021

Het recente investeringsakkoord tussen de EU en China biedt opportuniteiten voor Vlaamse ondernemers. De toegang tot de Chinese markt vergroot en de concurrentievoorwaarden gaan erop vooruit. Global Ambassador China en CEO van M1glio, Nico Vanherle, gidst ons door het akkoord.

nico
Global Ambassador China en CEO van M1glio, Nico Vanherle


Zeven jaren aan internationale onderhandelingen waren nodig om tot het omvangrijk investeringsakkoord te komen. De prioritaire doelstelling van de China Deal bestaat erin dat investeerders wederkerigheid bekomen tot elkaars markten. Vandaag hebben Chinese investeerders makkelijker toegang tot de open Europese economie dan omgekeerd. Zo moeten Europese bedrijven vaak een joint venture oprichten met een Chinees bedrijf. Voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in China of een intentie hebben om te investeren op Chinese bodem, biedt dit akkoord daarom nieuwe opportuniteiten.

Nico Vanherle: "Het gaat om sectoren als de automobielsector, onroerend vastgoed, financiële dienstverlening, verhuur en leasing. Ook onze concurrentiepositie ten opzichte van Chinese staatsbedrijven gaat omhoog. Enkele cruciale punten komen wel niet ter sprake, zoals binnenlandse aanbestedingsregels die buitenlandse investeerders discrimineren of beperkingen op grensoverschrijdende gegevensstromen.”

"Voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in China of een intentie hebben om te investeren op Chinese bodem, biedt dit akkoord nieuwe opportuniteiten"

Duurzame ontwikkeling

Een belangrijke pijler in dit akkoord is duurzame ontwikkeling. China engageert zich om de afspraken van de Internationale Arbeidsorganisatie uit te voeren. Ook is er opnieuw een engagementsverklaring betreffende het Klimaatakkoord van Parijs.

Nico Vanherle: “De EU spreekt over ongekende Chinese toezeggingen op vlak van klimaat en mensenrechten. In het verleden heeft China wel eens kritiek gekregen, maar laat ons niet vergeten dat de ganse wereld het land heeft gebruikt om goedkoop te produceren, waardoor in het verleden minder geïnvesteerd kon worden in milieu en arbeidsomstandigheden. Toch zijn ze er de afgelopen 20 jaar in geslaagd om 600.000.000 mensen uit de armoede te halen. Een ferme prestatie!”

Symbolische overwinning

Politiek gezien is het akkoord voor China toch wel een symbolische overwinning”, vervolgt Nico. “Het toont de sterke samenwerking tussen de EU en China. En dat op een moment dat de verkiezing van Joe Biden als Amerikaans president de vooruitzichten op een hernieuwde trans-Atlantische benadering vergroot. De overeenkomst moet bovendien gezien worden in de context van bredere ontwikkelingen in de Chinese wetgeving. Zo werd eind vorig jaar een wet ingevoerd die aan buitenlandse investeerders betere voorwaarden biedt, zoals de bescherming van intellectueel eigendom, en een gegevensbeveiligingswet die oneerlijke concurrentie moet voorkomen van bijvoorbeeld grote e-commercebedrijven.”

"Eind vorig jaar werd een wet ingevoerd die aan buitenlandse investeerders betere voorwaarden biedt"

Productie en verkoop

“De afgelopen 20-jaar heb ik gezien dat de kwaliteit van de Chinese productie en de lokale vraag enorm zijn gegroeid. Europese ondernemingen kunnen er niet alleen besparen op productiekosten maar ook verkoop overwegen. Bedrijven zoals Apple, BMW en Volkswagen hebben jaren geleden al gezien dat het loont om de ontwikkeling in eigen land te doen en de productie in China. Vandaag gebeurt de ontwikkeling ook steeds vaker daar. Alles is voorhanden om de nodige testen en certificatie te doen. Investeren in China kan je vandaag dan ook met een gerust hart doen. Maar laat je wel begeleiden, want dat gaat je tijd en geld besparen."

Beyond Borders China: stoom je klaar voor de Chinese markt!

Heb je belangstelling voor zakelijke opportuniteiten in China? Maak kennis met Beyond Borders China! In 4 sessies word je wegwijs gemaakt in alle facetten van de Chinese markt. Samen met ervaren experts behandelen we de belangrijkste aandachtspunten. Ontdek er hier alles over. 

Interesse in andere regio's? We organiseren ook Beyond Borders voor Zuid-Europa, Canada en Duitsland

Mercurio Beyond Borders 

Internationaal ondernemen?

Circuit Zolder