Skip to main content
  • Nieuws
  • Najaarsdossiers bepalend voor de toekomst

Najaarsdossiers bepalend voor de toekomst

  • 31/08/2021

Onze gedelegeerd bestuurder Johann Leten blikt vooruit op het najaar. "We moeten moeilijke keuzes en opofferingen durven maken als we terug willen wedijveren met de economische toplanden."

Johann Leten
Johann Leten: "Vandaag zaaien om morgen te oogsten. Ook als morgen pas in een volgende legislatuur valt."

 

"Net voor de huidige pandemie losbarstte, was het thema van onze nieuwjaarsinvitito ‘Going for Gold’. Olympisch goud als een metafoor voor een toekomstbestendige economie. De sportieve prestaties van de Belgen in Tokio hebben die metafoor nog wat kracht bijgezet. De delegatie keerde immers terug met zeven medailles. Met de gouden plak van onze eigenste Nina Derwael als orgelpunt. 

Een medaille die het resultaat is van jaren training. Ze begon op haar 2,5 jaar met turnen om dan een dikke achttien jaar en vele opofferingen later een lach op het gezicht van iedere Belg te toveren door Olympisch goud te behalen. Het zijn diezelfde moeilijke keuzes en opofferingen die we als land ook moeten maken, willen we terug wedijveren met economische toplanden. Vandaag zaaien om morgen te oogsten. Ook als morgen pas in een volgende legislatuur valt. 

Het is traditioneel moeilijk voor politieke partijen om verder dan vijf jaar vooruit te kijken. De angst om anderen de vruchten te laten plukken van het eigen werk is inherent aan de politiek. Toch moeten we die angst nu laten varen, want de keuzes waar we vandaag voor staan zijn bepalend voor de komende decennia. Met alweer grijze politieke akkoorden kunnen we ons in 2032 zelfs de moeite besparen om richting de Spelen in Brisbane te vliegen. Met structurele hervormingen kan iedere Belgische, Vlaamse en Limburgse ondernemer daar meestrijden voor het goud.

"Met alweer grijze politieke akkoorden kunnen we ons in 2032 de moeite besparen om richting de Olympische Spelen in Brisbane te vliegen."

Dit najaar wordt cruciaal. Zowel de hervorming van de arbeidsmarkt als van de pensioenen ligt dan immers op de federale onderhandelingstafel. Met het zeer moeizaam onderhandelde loonakkoord in het achterhoofd, belooft het een zeer pittig debat te worden. Eentje waarbij partijen alweer met getrokken messen tegenover elkaar zullen staan. En dat is een erg jammere voorspelling, want de feiten zijn wat ze zijn. Alleen al in Limburg zijn er meer dan 110.000 werklozen niet op zoek naar een job. Nog minstens tot 2070 zullen er meer Limburgers de arbeidsmarkt verlaten dan toetreden en volgens de Europese Commissie kijken we aan tegen een van de zwaarste vergrijzingsfacturen van Europa. 

Stellen dat er geen fundamentele hervormingen nodig zijn om onze welvaartsstaat te redden, is dan ook hetzelfde als het licht van de zon ontkennen. Het is nu dat de federale regering haar steile ambities van een jaar geleden waar moet maken. Zonder structurele ingrepen binnen deze dossiers dreigt de regering-De Croo de geschiedenisboeken in te gaan als niets minder, maar zeker niets meer dan een coronaregering."

 

Artikel uit publicatie