Skip to main content
  • Nieuws
  • Minister Jambon op voorjaarslunch: “Brussel is veiliger een jaar na de aanslagen”

Minister Jambon op voorjaarslunch: “Brussel is veiliger een jaar na de aanslagen”

  • 16/03/2017

Een jaar na de aanslagen van 22 maart is ons land en onze hoofdstad veiliger geworden. Zo stelde vice-eersteminister en minister van veiligheid en binnenlandse zaken Jan Jambon op de voorjaarslunch van Voka Metropolitan. Al erkende hij dat de kanker gezaaid door IS niet is uitgeroeid.

Jan Jambon en Jean-Paul Van AvermaetVoor 200 genodigden op de voorjaarslunch van 14 maart maakte minister Jambon de balans op van het veiligheidsbeleid in ons land, bijna een jaar na de aanslagen. Hij gaf een overzicht van de vele maatregelen, zoals de verscherpte controles op de luchthaven met moderne technieken en gedragsanalyses, of het Kanaalplan voor de gemeenten langs het kanaal.

De minister onderkende de emotionele impact van 22 maart, maar pleitte voor een rationele aanpak, een managersaanpak van de veiligheidsproblemen. Anderzijds vindt hij het wel zaak om de harten van de geradicaliseerde jongeren terug te winnen. Voor Jambon is de strijd verre van gestreden. Dreigingsniveau 3 is nog steeds van toepassing. Meer dit dreigingsniveau kan voor hem nooit normaal zijn of worden.

Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van Voka Metropolitan, wees op het de internationale imagoschade berokkend door de aanslagen. “Er is nog werk aan de winkel om het vertrouwen terug te winnen, met acties op het terrein. En dat moeten we ook veel breder zien dan louter terreurbestrijding. Het gaat ook om het verzekeren van de toekomst van de luchthaven als internationale hub, om het verzekeren van de bereikbaarheid van Brussel, net zoals het creëren van meer jobkansen voor risicogroepen op de arbeidsmarkt, of het zorgen voor een passend kader voor digitale informatiestromen die de City Smart maken…”, aldus Van Avermaet.

 

Bekijk de foto's van de voorjaarslunch op onze Facebookpagina.

Lees hier de volledige speech van Minister Jambon.