Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Minister David Clarinval (MR) leert dat alle plastics van Avamoplast recycleerbaar zijn

Minister David Clarinval (MR) leert dat alle plastics van Avamoplast recycleerbaar zijn

  • 27/08/2021

“If you can eat it, Avamoplast can pack it”

Op donderdag 26 augustus ontvingen John en Sylvie Van Moeseke die als broer en zus aan het hoofd staan van Avamoplast, federaal minister David Clarinval. Avamoplast is een familiale kmo die gespecialiseerd is in duurzame verpakkingsmiddelen voor de voedingsindustrie, zoals potjes voor chocopasta en yoghurt. Het bedrijf telt zo'n 35 à 40 werknemers en besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, innovatie en ergonomie van haar werknemers.

Minister Clarinval die onder meer bevoegd is voor KMO's, toonde zich meteen enthousiast. Zo stak hij zelf de handen uit de mouwen voor het aanvullen van materiaal in machines, het lassen van folies, het plaatsen van matrijzen en scannen van etiketten. Ook de verschillen in spuitgieten en thermoforming konden op zijn uitgebreide belangstelling rekenen.

Tijdens en ook nu nog ondervond het bedrijf moeilijkheden door het uitvallen van werknemers, bijvoorbeeld door verplichte thuisquarantaine. Ook de aanvoer van grondstoffen is nog steeds niet evident door de langere levertermijnen en de sterk gestegen prijzen. Zo verdubbelde sommige grondstoffen in aankoopprijs in slechts een half jaar tijd.

Aangenaam verrast was de minister vooral door de sterke graad van automatisering en innovatie die zichtbaar werden in de verschillende productietechnieken en de wendbaarheid van het bedrijf om gerichte oplossingen voor specifieke problemen te vinden.

Als grootste uitdaging ervaart Avamoplast het vinden van geschikt personeel. Een andere uitdaging is de negatieve bijklank die plastics vaak hebben, terwijl die van het bedrijf voor honderd procent recycleerbaar zijn. Karton en papier zijn dat vaak niet omdat er nog een extra laag folie aan wordt toegevoegd of andere chemische elementen die het karton moeten versterken tegen bijvoorbeeld vochtinfiltratie. Ook de strikte en niet altijd consequente Europese regelgeving maakt het niet eenvoudig. Tenslotte hield de zaakvoerder een pleidooi voor de herinvoering van het degressief afschrijven en de uitbreiding van het duaal lesgeven. De minister neemt dus wat huiswerk mee naar Brussel.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan