Skip to main content
  • Nieuws
  • Mijn bedrijf jaar 1: “We leerden groter denken: van Vlaanderen naar wereldwijd”

Mijn bedrijf jaar 1: “We leerden groter denken: van Vlaanderen naar wereldwijd”

  • 16/05/2019

Deze rubriek in Ondernemers is gewijd aan het maidenjaar van een starter, door de openhartige bril van de oprichter(s).

BeerSelect
v.l.n.r.: Kasper Peeters, Wout Meuleman, Tarik De Winter (die er later bij kwam) en Miel Bonduelle

 

Bedrijf

BeerSelect ondersteunt kleine, lokale brouwerijen in hun sales, marketing en distributie, vooral naar het buitenland toe. Ze haalden onlangs ook 900.000 euro kapitaal op voor een eigen brouwerij in Gent, die goed zal zijn voor 600.000 à 800.000 liter per jaar. 

Bezielers

Drie jonge twintigers: Wout Meuleman, Miel Bonduelle en Kasper Peeters. De oprichters leerden elkaar kennen op een studentenjob bij face-to-face-marketingkantoor Activate. 

Inspiratiebron

Toen Wout 15 was, brouwde hij al bier in de keuken en verkocht dat in zijn eigen netwerk. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door bieren: de culinaire en de economische aspecten. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen bier brouwen, ook al is het zo’n moeilijke markt.”

USP

“Naar de brouwers toe zijn we uniek in onze dienstverlening. Naar de buitenlandse distributeurs toe bieden we een uitgebreid en divers gamma. Verschillende bieren is één ding, wij hebben verschillende brouwers, stuk voor stuk kunstenaars. Bovendien vertegenwoordigen wij ‘the little guys’, mensen met passie en craftmanship. Dat slaat aan.”

Grootste uitdaging

Wout en zijn medeoprichters zijn erg jong: gemiddelde leeftijd 23. “Het spreekt voor zich dat we lang niet alles weten en niet bepaald veel ervaring hebben. Er komen altijd nieuwe uitdagingen op ons pad, alles gaat zeer snel. Onze grootste uitdaging is om als persoon mee te groeien met het tempo van de organisatie.”

Grootste meevaller

The Birdhouse. “Uit 900 inschrijvingen selecteert die 15 start-ups voor een intensief begeleidingstraject. Wij waren 16de. Het was letterlijk een enorme meevaller dat één van de start-ups moest afzeggen waardoor wij deze kans kregen. In het begeleidingstraject concludeerden we dat we het totaal anders moesten aanpakken. We waren gestart met B2C-verkoop en een webshop. Dankzij de input van mentoren en van de brouwers hebben we dit omgegooid naar ons huidig businessmodel: sales, marketing en distributie naar het buitenland, binnenkort aangevuld met ontzorgen op vlak van productie. Bij The Birdhouse leerden we groter denken: van Vlaanderen naar wereldwijd.” 

In 2020

Dit jaar start BeerSelect met een eigen brouwerij waar brouwers op grotere schaal kunnen produceren. “In de komende jaren willen wij onze brouwerij nog meer positioneren als echte hub voor smaakinnovatie. België heeft een fantastische biercultuur, maar we voelen stevige concurrentie vanuit Nederland en de VS. We willen onze brouwers maximaal ontzorgen zodat ze voluit kunnen gaan voor experimenteren met smaken en technieken.” 

Gouden tip

“Ten eerste: the network always wins. Wie je ook leert kennen, ooit komt het van pas. Hoe meer je aan je netwerk geeft, hoe meer je er sowieso zal uit halen. Ten tweede: doorzettingsvermogen en passie zijn levensnoodzakelijk. Vroeg of laat zie je zwarte sneeuw: laat je niet ontmoedigen. Wij hebben onze aanpak serieus moeten bijsturen, maar onze visie en missie zijn overeind gebleven. Het is dus belangrijk om die goed in gedachten te hebben en om eraan vast te houden.”

Bryo ervaring

Bryo was vooral voor Kasper een schitterende ervaring. “Bryo zorgt ervoor dat je uit je comfortzone komt, maar wel op een relaxte manier. Het is een erg waardevol netwerk én het is gewoon leuk. Ook de gastsprekers zijn erg interessant. Bryo laat je veel bijleren zonder blabla en zonder schoolse toestanden.” 
 

Ook zin om een eigen project te lanceren?
Neem zeker eens een kijkje wat Bryo te bieden heeft voor jou!

 

Bryo

Advertentie Festival van Vlaanderen