Skip to main content
  • Nieuws
  • Mijn bedrijf jaar 1: “Om succes te hebben, moet je er 100 procent voor gaan”

Mijn bedrijf jaar 1: “Om succes te hebben, moet je er 100 procent voor gaan”

  • 06/03/2019

Deze rubriek in Ondernemers is gewijd aan het maidenjaar van een starter, door de openhartige bril van de oprichter(s).

Pickles

Bedrijf 
Wyckie's Pickle & Spice Company brengt sinds de zomer van 2017 eigenhandig gepekelde en gefermenteerde voeding op de markt. Het gaat om groenten (bloemkool, augurk, champignons) en sausjes (salsa dipsaus, piccalilly saus en een hot sauce). Veel van de groenten worden gekweekt op het Aalterse tuinbouwbedrijf van de ouders van initiatiefnemer Niels Wyckstandt.   

Bezielers 
Niels Wyckstandt (26) was aan de slag als investeringsbankier in New York. Al snel wist hij dat dit niet zijn droomjob was. Het ondernemersbloed stroomde door zijn aderen en uiteindelijk maakte hij de sprong naar een eigen zaak. Niels is een duivel-doet-al, want hij combineert momenteel maar liefst drie jobs: hij is lector financieel management aan de Hogeschool Gent, hij baat een winter- en zomerbar uit en hij werkt aan de uitbouw van zijn Wyckie's Pickle & Spice Company. 

Inspiratiebron 
“Toen ik nog in de Verenigde Staten werkte, bezocht ik in Vermont enkele boerderijen waar men confituur en kaas maakte. Ik maakte er ook kennis met enkele artisanale bewaartechnieken zoals pekelen en fermenteren. Het viel me op hoe vreedzaam en gelukkig die mensen op de boerderij waren en op dat moment kwam er een klik in mijn hoofd. Ik begon boeken te lezen over het bewaren van voeding en ik deed er zelfs enkele experimenten op mijn kleine appartementje”, vertelt hij. 

USP 
“In de voedingsindustrie is tijd geld. De bewaartechnieken die wij toepassen, duren zeer lang en zijn daardoor ongeschikt voor industriële productie. Wat wij aanbieden is dan ook een uniek en artisanaal product zonder artificiële bewaarmiddelen. Er komt ook veel handwerk aan te pas. Zo vullen we de potten handmatig. Vooraleer de pot in de winkel belandt, heeft hij al snel 12 à 15 manipulaties achter de rug.” 

Grootste uitdaging
“Een eigen voedingsbedrijf opstarten, is een vrij complex gegeven. Het is in de eerste plaats niet evident om een onbekend product in de markt te zetten. Bovendien moet je ook nog eens rekening houden met een strikte wetgeving op het vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid.” 

Grootste meevaller 
“Vorig jaar hadden we een stand op de Tuindagen in het Park van Beervelde. In dat weekend slaagden we erin om onze volledige voorraad te verkopen. Daar kreeg ik het bewijs dat er potentieel was voor mijn product en dat gaf me een boost om verder te doen.” 

In 2020… 
wil Niels Wyckstandt zijn producten verdelen via een basisnetwerk van 100 à 200 winkels. “Aanvankelijk verkocht ik aan particulieren, maar sinds kort werk ik samen met een 20-tal speciaalzaken die mijn groenten en sausjes aan de man brengen. Dat netwerk wil ik verder uitbouwen.”  

Gouden tip 
“Focus is de sleutel tot succes. Ik doe nu drie verschillende jobs en ik weet dat ik keuzes zal moeten maken als ik echt succesvol wil zijn. Om succes te hebben, moet je er 100 procent voor gaan. Ik kijk uit naar een partner die me kan helpen bij de uitbouw van Wyckie's Pickle & Spice Company. De voorkeur gaat niet meteen uit naar een financiële vennoot, maar wel naar iemand met kennis van en vooral passie voor het product.” 

Bryo 
Niels Wyckstandt is nog niet zo lang actief bij Bryo, maar hij is al helemaal verkocht. “Het is boeiend om mensen met dezelfde uitdagingen tegen te komen. Het is een gigantisch netwerk van mensen die elkaar beter maken door tips en tricks te delen. Telkens ik een Bryo-activiteit verlaat, heb ik stof tot nadenken en staat mijn motivatie in het zenit.” 

Ook zin om een eigen project te lanceren?
Neem zeker eens een kijkje wat Bryo te bieden heeft voor jou!

Bryo

Ik deed zelfs enkele experimenten met het bewaren van voedsel op mijn kleine appartementje.