Skip to main content
  • Nieuws
  • Mijn bedrijf jaar 1: “De hang naar perfectie mag ons niet klem zetten”

Mijn bedrijf jaar 1: “De hang naar perfectie mag ons niet klem zetten”

  • 13/02/2019

Deze rubriek in Ondernemers is gewijd aan het maidenjaar van een starter, door de openhartige bril van de oprichter(s).

Spacepal

Bedrijf 
SpacePal ontwikkelt een systeem, SewerMapper, om rioleringen in kaart te brengen. Wereldwijd zijn over meer dan honderd jaar rioleringen kriskras aangelegd geweest. De ligging is vaak niet volledig gekend en stilaan zijn renovaties nodig. Het systeem bestaat uit hardware en software, die ter beschikking gesteld worden van landmeters, inspectie- en renovatiebedrijven.   

Bezielers 
Koen Beyers, zaakvoerder van industrieel ontwerp- en ingenieursbureau Voxdale, kreeg de vraag van één van zijn klanten. De bal ging aan het rollen toen hij Bram Plancke leerde kennen, industrieel bouwkundig ingenieur met een postgraduaat in innoverend ondernemen. Met steun van veiligheidsadviseur Wim Stoffelen, de derde partner in het project, ging SpacePal van start. 

Inspiratiebron 
“Het landschap in deze sector zal er binnen tien jaar helemaal anders uitzien”, vertelt Bram Plancke. “Er is nog veel ruimte voor innovatie. Wij kunnen hier deel van uitmaken en dat mee vormgeven.“ 

USP 
Ten eerste: het inzetten van verschillende technologieën om sneller en eenvoudiger rijkere data te verzamelen. Ten tweede: een kleine en flexibele speler zijn op een vrij traditionele markt. 

Grootste uitdaging
Het ontwikkelen en financieren van een eigen toestel. “We moesten businessplannen opstellen met vijf jaar vooruitzicht. Dit is niet eenvoudig in een wereld  die zo snel evolueert, met technologie die zo snel veroudert. Als je bedenkt dat 3D-printen pas vijf jaar geleden echt opkwam, terwijl de technologie al meer dan 30 jaar bestaat, weet je hoelang dat is.”  

Grootste meevaller 
Het landschap voor technologische innovatieve starters in ons land. “Er zijn hele mooie initiatieven om starters zoals de onze te ondersteunen, ook naar financiering toe. Het lijkt mij veel makkelijker dan vroeger om de juiste persoon te vinden die je kan verder helpen of feedback geven. Er wordt vaak opgekeken naar de VS, maar het is hier zeker niet slecht als startende ondernemer!”  

In 2020… 
Dit jaar zal SpacePal pilootprojecten uitvoeren en het product verder uitwerken van het huidige prototype naar een toestel dat op grotere schaal geproduceerd kan worden. Tegen eind volgend jaar wil SpacePal actief zijn in een groot aantal Europese landen. “We hebben een nicheproduct en kunnen het ons dus niet permitteren om in België of zelfs in de Benelux te blijven.” De volgende stap is de uitbreiding van het gamma. “We dromen ervan om het hele proces van inspectie en inventarisatie mogelijk te maken met minimale menselijke tussenkomst.” Daarnaast sluiten de ondernemers ook andere sectoren en markten niet uit. “Voor andere sectoren waar gevaarlijke inspecties nodig zijn, kunnen we oplossingen uitwerken.”  

Gouden tip 
“Perfectie nastreven is goed”, getuigt Bram, “zolang het je niet klem zet. Je moet voorkomen dat perfectionisme maakt dat je niets meer gedaan krijgt of dat niets nog goed genoeg is. Ik moet er als perfectionist zelf op letten niet in die val te trappen.” 

Bryo 
“Het heeft me echt geholpen om ondernemers met tonnen ervaring te kunnen ontmoeten en vragen te kunnen stellen. Het contact met mede-Bryo’s, de uitwisseling van ideeën, was heel inspirerend. We kijken nu uit naar een nieuw Bryo-traject, zoals Bryo Scale Up.” 

Ook zin om een eigen project te lanceren?
Neem zeker eens een kijkje wat Bryo te bieden heeft voor jou!

Bryo

 

Er wordt vaak opgekeken naar de VS, maar het is hier zeker niet slecht als startende ondernemer!