Skip to main content
  • Nieuws
  • ‘Micronational’ Comsof exporteert wereldwijd

‘Micronational’ Comsof exporteert wereldwijd

  • 17/01/2020

Het in Gent gevestigde Comsof, dat een softwareprogramma heeft ontwikkeld voor de automatisering van verschillende types nutswerken, is een ware micronational die ‘diensten’ exporteert. Het bedrijf heeft klanten in meer dan vijftig landen. Als kleine ‘multinationale onderneming’ brengt dat specifieke uitdagingen met zich mee, weet CEO Raf Meersman. Maar voor alles bestaat een oplossing.

Comsof zit wereldwijd, met vooral een focus op Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Al deze klanten worden bediend vanuit twee kantoren: het hoofdkantoor in Gent en een kantoor in Toronto. Lokale aanwezigheid in elke afzetmarkt is niet vereist aangezien het gaat om een nichemarkt waarbij er, afhankelijk van het land, soms enkele spelers of slechts één speler actief zijn. “Interpersoonlijke contacten, zoals tijdens beurzen en bij federaties zijn daarbij wel van onschatbare waarde.” 

Als kleine wereldspeler moet Comsof ook het hoofd bieden aan een aantal uitdagingen die gepaard gaan met internationaal zakendoen. Hier hebben grote multinationale ondernemingen minder problemen mee wegens hun gigantisch netwerk. Raf Meersman: “Eerst en vooral verschillen de regelgevende kaders en culturele subtiliteiten zeer sterk van land tot land. Als klein bedrijf is het vaak een uitdaging om deze versnippering goed te kunnen opvolgen.”

Raf Meersman

“We gaan partnerschappen aan met bedrijven die ingebed zijn in het lokale ecosysteem: zo komen we op de radar van belangrijke spelers.”

Raf Meersman, Comsof

Daarnaast is het als klein Vlaams bedrijf niet altijd gemakkelijk om een voet tussen de deur te krijgen bij grote klanten. “Daarom gaan we partnerschappen aan met bedrijven die ingebed zijn in het lokale ecosysteem: zo komen we op de radar van belangrijke spelers.” Tot slot moet het bedrijf altijd opletten voor copycats. Zo zijn er altijd buitenlandse concurrenten die erop uit zijn om de innovatieve software van Comsof te kopiëren. “Daarom blijven we onszelf steeds verbeteren”, besluit Meersman.
 

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd

Artikel uit publicatie