Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Michael Soetens: “Plato draait voor mij om de honderden ondernemingservaringen die je met elkaar deelt.”

Michael Soetens: “Plato draait voor mij om de honderden ondernemingservaringen die je met elkaar deelt.”

  • 05/08/2021

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“Ik ben Michaël Soetens, zaakvoerder van Telecom-Makelaars en Energie-Makelaars. Wij zijn één van de grootste B2B makelaars van het land en helpen onze klanten de juiste keuze maken met betrekking tot leveranciers en oplossingen voor hun mobiele telefonie, vaste telefonie en internetconnectiviteit. Sinds kort helpen we onze klanten ook in hun keuze tussen de verschillende energieleveranciers en actueler dan ooit, de juiste keuze van zonnepanelen, bedrijfsbatterijen en laadpalen voor de elektrische wagenvloot.”

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen?

“Als ik het goed voor heb, is dit momenteel mijn 10e jaar Plato, waarvan mijn 3e jaar als peter van de groep. Na al die jaren leer ik in elke sessie nog steeds iets bij! Ook na 100 sessies blijft er na elke sessie een vibe hangen van “Jaaaa, hier wil ik morgen mee aan de slag”.

Als jonge ondernemer heb je veel talenten, maar ervaring is daar helaas geen van! Ik heb destijds beslist om deel te nemen om zo in contact te komen met andere, ‘wijzere’ ondernemers die hun ervaringen met mij wilden delen.”

Als jonge ondernemer heb je veel talenten, maar ervaring is daar helaas geen van! Via Plato kom ik in contact met 'wijzere' ondernemers die hun ervaringen willen delen.

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Wat ik vooral in al die jaren geleerd heb, is dat alle ondernemers - ongeacht sector en grootte van het bedrijf - vaak toch allemaal met exact dezelfde vragen of problemen worstelen. Van nature uit zijn er weinig ondernemers die graag hun problemen op tafel gooien, maar wanneer het vertrouwen in de groep groeit en één van de deelnemers zijn uitdagingen op tafel durft te gooien, is het opmerkelijk hoeveel andere ondernemers ook met die uitdagingen zitten. Of soms nog beter: andere ondernemers die met dat probleem gezeten hebben én bereid zijn om hun probeersels en/of oplossingen daaromtrent te delen.”

Kun je een voorbeeld geven waarin jij ‘de fakkel’ - een goed inzicht, bijzondere inspiratie of waardevolle kennis - kreeg overgedragen van iemand anders binnen Plato wat jou als ondernemer verder heeft geholpen? 

“Één van de sessies die mij bijzonder is bijgebleven, was een sessie bij Luc Vermeersch (Helbig, Brouwere De Leite). Luc wist mij die avond met wel 30 ideeën op te zadelen om onze mensen op een eenvoudige en speelse manier te motiveren en te betrekken in het bereiken van doelen. 30 ideeën die ik ’s anderendaags bijna meteen in de praktijk wilde zetten. De gekste eerst! Als ik sindsdien met gekke ideeën op kantoor kom aandraven, durven ze mij al eens te vragen of ik de avond ervoor toevallig weer op een Plato-sessie gezeten heb. Oeps!”

Je problemen delen als ondernemer is niet zo gemakkelijk, maar binnen de vertrouwde kaders van een Plato-groep blijkt vaak dat veel andere ondernemers met dezelfde uitdagingen zitten.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Een Plato-jaar start in vele gevallen met een sessie rond zelfkennis. Ik vind het opmerkelijk hoe de resultaten van die zelfontdekking elk jaar toch ietwat anders zijn. En logisch, je groeit als mens en als ondernemer en dat heeft een impact op hoe je naar het leven en de toekomst van jouw bedrijf kijkt. Zo is het in die 10 jaar Plato ook wel al eens voorgevallen dat eenzelfde gastspreker hetzelfde verhaal komt brengen. En toch steek je daar dan weer andere zaken van op omdat ze in een andere tijdsgeest of een andere fase van jouw ondernemersverhaal passeren!”

Net als in een estafette kun je parallelle routes lopen (vergelijkbare situaties tegenkomen) met andere ondernemers. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers?

“Ik geloof niet dat je als ondernemer in een Plato-traject één specifieke levensles kan of moet doorgeven. Het draait voor mij eerder om de honderden kleine ondernemerservaringen die je met elkaar deelt. En welke ervaringen ik dan specifiek deel op die Plato-avonden? Dat zal je dan moeten ontdekken als we eens een jaartje samen in een Plato-traject zitten! 😊”

Michaël Soetens Voka Plato

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel