Skip to main content
  • Nieuws
  • 'Met SuperNova komt het Tomorrowland van de techwereld naar Antwerpen'

'Met SuperNova komt het Tomorrowland van de techwereld naar Antwerpen'

  • 12/09/2018

In de septembereditie van ONDERNEMERS nemen we u graag mee op een digitaal parcours. Wist u trouwens dat Shazam opgericht werd door een Belg? U leest zijn verhaal in dit nummer! Verder vertellen Pascal Cools & Jürgen Ingels over techfestival SuperNova, pitcht The Dockflow Team hun start-up en toont Soulmade hun lobby met zwevende hologrammen! Dat (en nog veel meer) leest u nu helemaal online. Een voorsmaakje van het coverinterview leest u hieronder.

foto super nova

Van 27 tot 30 september vindt in Antwerpen het nieuwe technologiefestival SuperNova plaats. ‘We willen hiermee investeerders in contact brengen met Vlaamse techbedrijven, een ecosysteem creëren waarin die bedrijven kunnen samenwerken en het grote publiek laten kennismaken met de technologie en innovatie van morgen’, klinkt het bij initiatiefnemers Jürgen Ingels en Pascal Cools.

‘Er zijn in onze regio geen grote technologiefestivals’, vertellen Jürgen Ingels en Pascal Cools. Nochtans is er hier volgens beiden veel potentieel op technologiegebied. ‘Met SuperNova willen we voorkomen dat investeerders ons land als een fly-overzone zien op weg naar Nederland (Amsterdam) of Duitsland (Berlijn)’, zegt Ingels. 

Jürgen Ingels is de bekendste techondernemer van ons land. Na de succesvolle verkoop van zijn internetbetalingssysteem Clear2Pay, besloot hij zijn geld te investeren in jonge techbedrijven. Pascal Cools leidt Flanders DC (Flanders District of Creativity), een vzw die in opdracht van de Vlaamse overheid creatieve ondernemers ondersteunt. Samen vonden ze in het buitenland de inspiratie voor een groot techfestival. ‘Zo heb je in Austin, Texas het South by Southwest festival, destijds ook klein begonnen en ontstaan uit de start-upwereld. Intussen chartert de Nederlandse regering vliegtuigen om ondernemers naar daar te brengen’, vertelt Pascal Cools. ‘Voorts heb je Slush in het Finse Helsinki en de Web Summit, met de eerste vijf edities in Dublin en sinds 2016 in Lissabon. Dat event brengt nu in november voor de editie 2018 zo’n 70.000 mensen naar de Portugese hoofdstad.

Pascal Cools heeft ervaring met de organisatie van events, want Flanders DC is de motor achter het Creativity World Forum. Deze inspirerende conferentie maakt nu deel uit van SuperNova. ‘De dertiende editie ervan is vorig jaar in november doorgegaan in het Deense Aarhus. Onze laatste editie in België dateert van 2014 in Kortrijk met zo’n 2.800 deelnemers.’

Jürgen Ingels kent de moeilijkheden die beginnende bedrijven hebben bij het pitchen voor investeerders. Hij begeleidt met Scale-Ups.eu – een non-profitorganisatie met banken,EY, de Gimv en een aantal techbedrijven als partners – veelbelovende techbedrijven die na vijf jaar al een mooie omzet draaien maar extra geld nodig hebben voor een bredere invulling van de markt en een internationale uitrol.

Gosselin
Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende