Skip to main content
  • Nieuws
  • Met falen en opstaan: selfmade man Patrick De Neef (DNP Express) over zijn leermoment

Met falen en opstaan: selfmade man Patrick De Neef (DNP Express) over zijn leermoment

  • 09/04/2018

Het echtpaar Patrick en Maddy De Neef bouwde hun zaak DNP Express, goed voor 57 werknemers, op vanaf niets. Wat begon als een eenmanszaak groeide uit tot een gezonde en groeiende kmo die medicijnen, tandprothesen en gevoelige documenten transporteert. Patrick, drijvende kracht, was onmisbaar voor de zaak. Maar dat was buiten kanker gerekend. 

Patrick De Neef

 

“Ik was al ondernemer, met een medevennoot, toen ik nog studeerde. Dat diploma heb ik nooit gehaald, wel ben ik vrij snel met een nieuwe zaak begonnen, DNP. Ik heb die vanuit het niets opgebouwd en dat was heel hard werken. Er is een periode geweest dat ik non-stop werkte en amper sliep. Ik werd geveld door zware klierkoorts, en kreeg van de dokter te horen dat ik moest rusten. Maar daar was geen tijd voor: ik moest en zou mijn zaak verder uitbouwen.”


Het virus van Epstein-Barr, dat onder andere klierkoorts veroorzaakt, liet zich niet zomaar aan de kant zetten, met verdere gezondheidsproblemen tot gevolg. Patrick kreeg een bol in de keel. Een onschuldige ontsteking van een spier, zo werd gedacht. Tot slikproblemen en een verstoorde smaak hem dwongen om dit verder te laten onderzoeken. “Ik had zelfs het bloedresultaat van de oncoloog nog niet toen het gezwel al werd weggenomen. Toen moesten we plots, op zaterdagochtend, naar de oncoloog. Je moet je zaak uit handen geven, zei die, we gaan maandag verder opereren. Die week onderging ik vier scans en twee operaties. We namen maatregelen zodat ik de zaak verder kon leiden vanuit het ziekenhuis.”


Maar daar bleef het niet bij. Er volgden zeven helse weken van extreem zware bestralingen en chemo. Patrick moest in het ziekenhuis worden opgenomen terwijl hij vocht voor zijn leven. “Intussen vocht ik net zo hard voor mijn zaak. Ik kon en wou bepaalde zaken niet uit handen geven. Er waren klanten die alleen met mij wilden praten. Ik heb twee mensen aangeworven, in mijn ziekenhuiskamer, die nog steeds bij ons werken. Achteraf gezien een mirakel, want onder invloed van de zware dosissen morfine sloeg ik soms wartaal uit. Maar mijn zaak is mijn kind en mijn trots. Bovendien heb ik een verantwoordelijkheid naar mijn werknemers toe: die mensen hebben een gezin en een huis af te betalen. Het is mijn grootste trots dat ik niemand heb moeten ontslaan. Mijn echtgenote Maddy was op elk moment mijn steun en toeverlaat, beter dan het beste medicijn.”

 
DNP Express overleefde niet alleen, maar floreert en groeit volop. En Patrick is een levensles wijzer: “Je moet keihard werken als je iets wil opbouwen. Maar je moet werken om te leven, niet leven om te werken. Ik kan mijn zaak nu leiden vanop afstand, en om mijn gezondheid te ondersteunen, maak ik bergwandelingen, boven de 1.500 meter. Dit is een natuurlijke ozontherapie, je moet de resultaten zien in mijn bloedwaarden: geen medicijn kan dat evenaren. Bovendien zet ik mij in voor Rekanto en Levensloop."

 

TEKST: MARIJKE VAN GYSEGEM

 

Werk keihard, maar werk om te leven, leef niet om te werken