Skip to main content
  • Nieuws
  • Meldpunt moet zorgen voor meer succesvolle sollicitatiegesprekken

Meldpunt moet zorgen voor meer succesvolle sollicitatiegesprekken

  • 08/05/2018

De situatie op de Limburgse arbeidsmarkt is prangend. Dat de mismatch tussen vraag en aanbod hier aan de grondslag van ligt, is reeds veelbesproken. Wanneer er toch een match gevonden wordt, moet deze echter gekoesterd worden. Werkgevers moeten kansen durven geven, werknemers moeten kansen willen grijpen. “Om werknemers die niet met een juiste motivatie een sollicitatiegesprek aangaan te identificeren en verder te begeleiden, roepen Voka – Kamer van Koophandel Limburg en VDAB een actief meldpunt via een eenvoudig online formulier in het leven” stellen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en Tinne Lommelen, directeur bij VDAB Limburg.

Johann Leten - Tine Lommelen

“We horen het regelmatig: werkzoekenden die wel op de verplichte sollicitatiegesprekken opduiken, maar niet gemotiveerd zijn om een job te vinden” bindt Johann Leten de kat de bel aan. “Het resultaat is tijdsverlies voor beide partijen. De ‘werkzoekende’ wil enkel een aanwezigheidsattest, de werkgever een gemotiveerde werkkracht. Met het meldpunt kunnen werkgevers deze gevallen actief signaleren, zodat het probleem eindelijk geobjectiveerd wordt.“

“En wanneer dit gebeurt, halen ook wij hier voordeel uit”, vult Tinne Lommelen aan.  “We krijgen input over de aard van het negatieve sollicitatiegedrag, terwijl we voordien vaak niet wisten waar het spaak liep. Op basis van deze specifieke feedback kunnen we nu ofwel sanctionerende ofwel extra begeleidende maatregelen nemen. Het biedt ons de mogelijkheid om het probleem bij de kern aan te pakken. Wanneer een werkgever gebruik maakt van dit meldpunt, toont dit overigens aan dat hij of zij niet van slechte wil is, maar zich net constructief opstelt. Het is enkel met deze positieve ingesteldheid van beide partijen dat een duurzame oplossing gevonden kan worden.”

Unieke samenwerking

De samenwerking tussen VDAB Limburg en Voka – KvK Limburg is uniek voor Vlaanderen. Zo zal de werkgeversorganisatie het meldpunt actief bij haar leden promoten, terwijl VDAB Limburg hen op de hoogte houdt over de meldingen en wat ze er mee doen. “We willen samen eigenaarschap pakken voor deze uitdaging. De samenwerking is uniek en ik hoop dat andere provincies snel volgen”, zegt Tinne Lommelen.

“Werkgevers en werknemers zitten hier samen in. Samen moeten we naar oplossingen zoeken, want met vingerwijzen is nog nooit iets opgelost. Een job is de sleutel tot welvaart en maatschappelijke integratie en in dat opzicht is deze unieke samenwerking tussen Voka – Kamer van Koophandel Limburg en de VDAB een belangrijke stap én een positief signaal naar de toekomst toe” besluit Johann Leten.

De link naar het meldpunt: https://werkgevers.vdab.be/werkgevers/sollicitatiegedrag-melden

 

Bekijk hier het nieuwsitem van de VRT