Direct leidinggevenden staan zeer dicht bij hun teamleden. En die verwachten van hen dat ze leiding geven, motiveren, problemen oplossen en vooral communiceren. Een uitdaging voor mensen die zijn doorgegroeid vanuit een technische functie, bevestigt trainer Franky Van Hoecke.
Directe feedback
“Meestergasten staan zeer dicht bij hun teamleden. En op de werkvloer laaien emoties nogal eens hoog op. Daar moet je tegen kunnen als direct leidinggevende. De tijd dat verwacht werd dat mensen hun privéproblemen aan de poort achterlieten, is voorbij. Meestergasten moeten daarmee om kunnen. Ze mogen zich aan zeer directe feedback verwachten en moeten op een zeer correcte manier feedback kunnen geven aan mensen waar ze dicht bij staan.”
Onderhandelen
“Jongere medewerkers hebben van kindsaf aan geleerd te onderhandelen. Ze zijn wel bereid om samen een oplossing te zoeken, maar aanvaarden geen ongenuanceerd ‘nee’ van een leidinggevende. Dat is een algemene tendens, je moet daarin meegaan. Jongere mensen hebben hoge verwachtingen en zijn vaak ongeduldig. Ze willen een zinvolle job, bijleren, hun hoofd gebruiken. De systemen op de werkvloer zijn vaak wat verouderd, gebaseerd op top-down aansturing die niet meer aanvaard wordt. Het is aan direct leidinggevenden om in hun team een microklimaat te creëren waarin teamwork voorop staat en waarin iedereen zijn vaardigheden en talenten kan ontwikkelen.”
Praktische uitvoering loslaten
“Meestergasten groeien vaak door vanuit hun technische expertise. Maar zodra ze leidinggevende zijn, moeten ze die praktische uitvoering kunnen loslaten. Ze moeten delegeren, vertrouwen geven aan hun teamleden, hen aansturen en motiveren. Eigenlijk moeten ze hun eerste liefde achter zich laten. We zien bijvoorbeeld vaak dat meestergasten functioneringsgesprekken wat stiefmoederlijk behandelen. Ze doen dat omdat het moet en investeren er te weinig in. Een functioneringsgesprek is een buitenkans om de medewerker beter te leren kennen, vaardigheden en talenten te ontdekken en samen na te denken of er efficiëntere manieren van werken zijn.”
Denken als een kmo-ondernemer
“Eigenlijk moet een meestergast zich opstellen als een kmo-zaakvoerder: zijn mensen vertrouwen geven, hen zo veel mogelijk autonoom laten werken, en zelf de aandacht richten op processen verbeteren, samenwerken met andere afdelingen en overleggen met klanten. En bovenal moet hij of zij zelfvertrouwen uitstralen.”