Skip to main content
  • Nieuws
  • Meer dan 1 op 4 bedrijven in Vlaams-Brabant failliet bij een tweede lockdown

Meer dan 1 op 4 bedrijven in Vlaams-Brabant failliet bij een tweede lockdown

  • 13/05/2020

Komt het tot een nieuwe lockdown zoals die van de voorbije weken, dan overleeft 1 op de 4 Vlaamse bedrijven dat niet. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 800 leden. In Vlaams-Brabant geldt eenzelfde tendens: 24% van de bevraagde bedrijven acht een faillissement mogelijk in de komende weken of maanden. Voor een bijkomende 7% is een faillissement waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk. “Het is van groot belang dat iedereen de nodige veiligheidsmaatregelen blijft volgen”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Komt het toch tot een tweede golf van besmettingen, dan moeten we die slim en gericht aanpakken, met de focus op testing en tracing. Wij moeten in dat geval het virus lam leggen en niet de economie en onze bedrijven.” 

Desalniettemin hebben de bedrijven begrip voor de maatregelen en lockdown. Het merendeel van de ondernemingen in Vlaams-Brabant kan zich vinden in de beslissingen van de overheid. Een op de vijf bedrijven in Vlaams-Brabant schaart zich echter niet achter de maatregelen. Daarnaast houdt meer dan de helft van de respondenten rekening met een nieuwe lockdown van de economie in de zomer of het najaar. Desalniettemin treft elke onderneming maatregelen om het virus aan banden te leggen. “Bedrijven volgen de veiligheidsmaatregelen ook nauwgezet op, met telewerk, social distancing en door beschermingsmateriaal te voorzien zoals tussenwanden of handschoenen en mondmaskers voor de medewerkers”, stelt Hans Maertens vast. “Iedereen wil een heropflakkering van de epidemie vermijden, want dat zou bijzonder negatieve gevolgen hebben.” 

Structurele schade dreigt 

“In onze enquête geeft 1 op de 4 Vlaamse bedrijven aan een tweede lockdown niet te overleven”, zegt Hans Maertens. “Bedrijven gebruiken nu al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen. De Nationale Bank raamt nu al 180.000 ontslagen bij werknemers en 70.000 faillissementen bij zelfstandigen. Bij een tweede golf wordt het nog dramatischer, met ontslagen, uitstel van investeringen, grote onzekerheid en de vraag of de overheid nog meer steunmaatregelen zal voorzien.” Ook in Vlaams-Brabant vreest men voor eenzelfde desastreus scenario. 31% van de respondenten zal een nieuwe lockdown van dezelfde orde als de voorbije weken niet overleven.  

Slimme en gerichte aanpak nodig 

Bij een tweede golf moeten we het dan ook slimmer en gerichter aanpakken “Een ruime lockdown of  isolatiestrategie zoals die van de voorbije weken waren logisch bij gebrek aan testen, maar momenteel niet meer”, werpt Hans Maertens op. “Experts wijzen erop dat we inmiddels over tools beschikken die we voordien niet hadden. Die moeten we volop inzetten zodat wie gezond is, kan gaan werken en de economie kan doen draaien. We moeten daarbij de switch maken van een isolatiefocus naar een testing- en tracingfocus, zodat isolatie meer adequaat wordt ingezet en beperkt wordt tot besmette personen, personen met symptomen of met een heel hoog risico. Isolatie heeft immers een grote impact. Voor bedrijven bemoeilijkt het de heropstart, maar ook voor de gezinnen in kwestie is isolatie een hele opdoffer, zowel sociaal als mentaal.” 

Ook zonder symptomen testen 

Cruciaal is ook om bij een besmettingshaard de contacten te testen die nog geen symptomen vertonen. Op die manier voorkomen we dat zij op de werkvloer of elders de besmetting doorgeven. Hans Maertens: “Ook ons land heeft nu de testingcapaciteit, en kan die nog vrij vlot uitbreiden via onder meer de industrie en ziekenhuislabo’s. Velen zijn vragende partij om deze rol bijkomend op te nemen.”

Contactpersonen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Isabelle Meulemeester

Adviseur Internationaal Ondernemen

Stel uw vraag aan Voka!

Heeft u een vraag over het coronavirus? Dan kan u terecht bij Isabelle Meulemeester

Voor alle veelgestelde vragen en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad