Skip to main content
 • Nieuws
 • Matthias Diependaele, de verrassende Oost-Vlaming in de Vlaamse regering

Matthias Diependaele, de verrassende Oost-Vlaming in de Vlaamse regering

 • 12/11/2019

Joviaal, vastberaden en avontuurlijk, zo omschrijft Matthias Diependaele (40) zichzelf.

Hij had nooit de intentie om beroepspoliticus te worden maar werd op 2 oktober enigszins verrassend minister van Financiën en Begroting in de nieuwe Vlaamse regering. Wij ontmoeten de N-VA-politicus in zijn thuisbasis, een week na de start van de nieuwe bestuursploeg.

Ik had zelfs nooit de intentie om beroepspoliticus te worden

Matthias Diependaele - minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed

Een zaterdag in Zottegem. Wij hebben een afspraak in het indrukwekkende Administratief Centrum, ondergebracht in de beschermde gebouwen van de voormalige textielfabriek Sanitary Underwear Company. De constructie van 1909 is één van de eerste uit beton opgetrokken fabrieksgebouwen in België waarbij het beton als architecturaal gegeven zichtbaar bleef. Op de vierde verdieping wacht een ontspannen en fit ogende minister ons op. Voor wij plaats nemen aan de gesprekstafel doet hij volgzaam wat de fotografen vragen. “Het is allemaal nog nieuw en dit soort aandacht is toch wel even wennen”, bekent hij.

Matthias DiependaeleMatthias Diependaele spreekt snel en met overtuiging. De branie van de gewezen fractieleider? Ooit speelde hij nog baseball, maar in de politiek deelde hij nooit gemene klappen uit. Buiten de politieke arena houdt de nieuwe minister opvallend van rust. Slenteren langs brocantemarkten, lange wandelingen maken in de natuur of gewoon de batterijen opladen in het favoriete dorpscafé De Zondige Zeven. Het maatschappelijk engagement van Diependaele is breder dan de politieke actie. Hij helpt petekinderen aan betere schoolkansen in India en steunt menig goed doel, maar stopte onlangs zijn steun aan Amnesty International vanwege een veel te lakse reactie op de situatie in Catalonië. “Ik geef ook  altijd iets aan mensen die muziek maken op straat.”

Heeft u ooit overwogen om ondernemer te worden?
Matthias: “Ja. Weliswaar nooit met een concreet idee voor ogen, maar ik bewonder het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de vele ondernemers die ik ken. Zelf begon ik op mijn 15de te werken in de horeca, en dat vond ik heel plezant om te doen. Dus wie weet word ik in een volgend leven wel cafébaas! Voor mij is ondernemerschap trouwens niet alleen weggelegd voor ondernemers; het is een attitude, een levenshouding die iedereen ten goede komt. “

Naar welke ondernemer kijkt u op? Zijn er Oost-Vlaamse bedrijven die u beter kent of die u bijzonder waardeert?
Matthias: “Sowieso ben ik fan van ondernemerszin in het algemeen. Vergeef me dat ik hier mijn eigen streek promoot, maar ik heb altijd al een zwak gehad voor de rijke traditie van de Zottegemse textielindustrie. De oude onderbroekenfabriek is nog steeds heel toonaangevend in het centrum van onze stad en is een heel mooi stukje erfgoed.”  

Wat heeft uw politiek engagement getriggerd?
Matthias: “Ik kom echt uit een warm Vlaams nest. Sociaal engagement werd bij ons thuis met de paplepel ingegeven, en ook op school was dit heel belangrijk.” 

Wat vindt u belangrijk in de politiek? En waar heeft u een hekel aan?
Matthias (denkt na): “Vertrouwen is voor mij het allerbelangrijkste. Zonder vertrouwen geraak je nergens. En omgekeerd heb ik logischerwijze een hekel aan mensen die hun woord niet nakomen.”

Minister worden in de Vlaamse regering, is dat een droom die uitkomt?
Matthias: “Neen. Heel oprecht: ik heb er nooit van gedroomd om minister te worden. Nu ik erover nadenk: ik heb zelfs nooit de intentie gehad om beroepspoliticus te worden. Maar ik doe het wel zeer graag. Ik ben vereerd dat ik de kans en het vertrouwen krijg, en ik ga me voor de volle 100% smijten.” 

Matthias Diependaele


Zal dit een ondernemingsvriendelijke regering zijn?
Matthias (beslist): “Ja, absoluut. Voor mij moeten ondernemers kunnen ondernemen. En dat is precies wat we willen doen met deze Vlaamse regering: ondernemers zoveel mogelijk vrijheid én rechtszekerheid geven om hun ding te doen. We gaan verder op het elan van de vorige Vlaamse regering en kiezen voor een slankere overheid en zo weinig mogelijk administratieve rompslomp en betutteling.” 

Wat kan/moet de politiek meer/beter doen voor ondernemingen?
Matthias: “Vrijheid en rechtszekerheid vereisen een duidelijk kader. Dat kader creëren – en optimaliseren als het nodig is – is onze belangrijkste taak als overheid.”  

Wat kan de politiek leren van de bedrijfswereld?
Matthias: “ Zichzelf voortdurend in vraag durven stellen. Elke ondernemer weet dat. Als je wil opboksen tegen moordende concurrentie, is het belangrijk om constant te kijken hoe je jezelf en je onderneming kan verbeteren. Dat is een levenshouding die voor iedereen nuttig kan zijn. Wat ik ook bewonder aan ondernemers, is dat ze soms moeilijke beslissingen moeten nemen en die beslissingen ook duidelijk moeten kunnen uitleggen. Ook dat is een gave die je in de politiek heel vaak nodig hebt.” 

Ministers worden verondersteld om een beleid te voeren dat Vlaanderen in zijn geheel vooruit helpt. Toch geven zij meer dan eens blijk van een lokale reflex. U bent de enige Oost-Vlaming in de ploeg, zal u ook een minister voor Oost-Vlaanderen zijn? 
Matthias: “Vanzelfsprekend. Weliswaar zonder provincialistisch te zijn, want heel Vlaanderen moet aan hetzelfde zeel trekken. Maar dat neemt niet weg dat ik enorm trots ben dat ik Oost-Vlaanderen mag vertegenwoordigen, en dat ook met veel plezier zal doen.” 

Dan kan u meteen aan de slag om Oost-Vlaamse infrastructuurdossiers zoals de N41, N42, N60, en het viaduct van Gentbrugge, uit het slop te halen. Zal u deze dossiers volgen?
Matthias: “Uiteraard, zoals ik dat tot nu toe altijd gedaan heb. Ik ga me natuurlijk niet bemoeien met de bevoegdheden van mijn collega’s – ook daar ga ik uit van vertrouwen – maar ik ga de Oost-Vlaamse dossiers wel nauwgezet opvolgen.” 

Matthias DiependaeleU bent minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed. Wat wil u in het bijzonder realiseren op het domein van begroting?
Matthias: “Een begroting in evenwicht, zodat we geen lasten doorschuiven naar de volgende generaties. En ik wil ook absoluut de investeringen opdrijven. Deze Vlaamse regering wordt meer dan ooit een investeringsregering, zowel in infrastructuur als in mensen en ondernemingen.”  

Heeft u oud-minister van Begroting (en ex-gedelegeerd bestuurder van Voka) Muyters al om raad gevraagd?
Matthias (glimlacht): “Ja, meermaals. Philippe is een verstandig iemand die de begroting door en door kent. We hebben ook samen onderhandeld over hoe de cijfers van deze Vlaamse regering er moesten uitzien.”

Sommige waarnemers vinden het Vlaams regeerakkoord op een aantal domeinen  zoals mobiliteit, armoede en klimaat te weinig ambitieus en te zuinig. Hoe reageert u daarop?
Matthias (wat geïrriteerd): “Ik begrijp niet waar men dat haalt. Ons regeerakkoord is absoluut niet te weinig ambitieus. Wat we wel doen, is rekening houden met de omstandigheden en voortdurend onze portemonnee in het oog houden. We moeten realistisch blijven. Bovendien geloven we volop in ondernemerschap en innovatie om onze welvaart veilig te stellen.” 

Moeten ondernemingen ook aan maatschappelijke uitdagingen werken? 
Matthias: “Per definitie, hoewel ik het onderscheid eigenlijk niet goed begrijp. Voor mij is die lijn niet zo strak. Werkt niet elke ondernemer aan een betere maatschappij, op welke manier dan ook?” 

Wat kan Voka doen om ondernemingen dichter bij de politiek te brengen?
Matthias: “Ik denk dat Voka dit nu al goed doet. De meeste van mijn contacten met het bedrijfsleven verlopen via werkgeversorganisaties als Voka. Ook initiatieven als Open Bedrijvendag en de zomerstages helpen daarbij.” 

Hoe hard knaagt het om het burgemeesterschap van Zottegem te moeten opgeven? 
( M. Diependaele zou in 2022 de burgemeesterssjerp overnemen van Jenne De Potter, red.).
Matthias: “Oprecht: heel hard. Ik ben zelf geschrokken van hoe graag ik schepen was, en keek er meer en meer naar uit om ook burgemeester te worden. Maar ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat als ik de kans en de eer zou krijgen om minister te worden, ik dit niet zou weigeren.”

Wanneer zal u tevreden terugblikken op 5 jaar ministerschap?
Matthias: “Als de begroting in evenwicht is en de financiën gezond zijn. Dat klinkt misschien doodsaai, maar een begroting in evenwicht is de basis van alles. Enkel door onze portemonnee te bewaken, kunnen we de welvaart en het welzijn van onze toekomstige generaties veilig stellen. “ 

Heeft u, tot slot, nog een boodschap voor onze lezers-ondernemers?
Matthias (citeert het devies van Willem van Oranje): “Men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen, noch te slagen om te volharden. Een doordenkertje.”

Tekst Jan Van Gyseghem – foto Jurgen De Witte – Paul Gheyle

Wie is Matthias Diependaele?
 • Geboren op 7 augustus 1979 in Sint-Niklaas als derde kind in een gezin van vier.
 • Woont in St.-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem
 • Heeft met zijn vrouw Kelly vier kinderen: Marthe, Manon, Marie en Sander
 • Houdt van : samen met Kelly rommelmarktjes ontdekken. Wandelen, “is zot van de Ardennen”, met de Vlaamse op 1 en de Ardennen in het zuiden van het land op 2.
 • Opleiding: master in de Rechten, met specialisatie internationaal en Europees recht
 • Begon in 2006 als politiek medewerker van Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA)
 • Politieke loopbaan

2009-2019: Vlaams Parlementslid
2013-2019: Fractieleider Vlaams Parlement
2013-heden: Gemeenteraadslid Zottegem
2019: Schepen Zottegem
2019: Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed

 • Laatste boek: Grand hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer
 • Favoriete plek: Café De Zondige Zeven in Sint-Goriks-Oudenhove. “Omdat ik daar kan uitblazen én me kan amuseren tegelijk. Zulke plaatsen moet je koesteren.”
 • Onroerend erfgoed: “De vele kasseistroken in de Vlaamse Ardennen spreken altijd tot de verbeelding. Zij maken de Ronde van Vlaanderen tot wat ze is.”
 • Sport: speelde ooit baseball in 2de nationale en houdt van skiën