Skip to main content
  • Nieuws
  • Mangystau: opkomende economische spil van Kazachstan

Mangystau: opkomende economische spil van Kazachstan

  • 09/11/2019

Mangystau, de meest zuidwestelijke provincie van Kazachstan, ontwikkelt zich met haar gunstige ligging tussen China en Rusland in een razendsnel tempo tot een winstgevend gebied. Maak kennis met deze regio!

Mangystau investeert

Mangystau boomt. Dat bewijzen talrijke investeringsprojecten in o.a. infrastructuur, landbouw, industrie en toerisme. Deze projecten zullen ertoe leiden dat het land haar economische positie kan verstevigen en uitbreiden. De regio neemt zo haar positie in als belangrijke speler en interessante handelspartner.

Toagangspoort

Mangystau heeft 5 buurlanden (Rusland, Iran, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Oezbekistan) en beschikt over goede wegen, een uitgebouwd spoorwegennet en goed gesitueerde havens. Hiermee vormt deze provincie de toegangspoort tot de landen in de Kaspische regio. De luchthaven en zeehavens in Aktau en Kuryk én bijkomende investeringen in de infrastructuur maken dat er bovendien goedkoper kan worden geëxporteerd naar de landen in deze regio.  

Kansen in de landbouw en industrie

Ondanks het gunstige klimaat en de goede kwaliteit van grond wordt 75 procent van de landbouwproducten geïmporteerd. De kansen voor de productie van landbouwgoederen zijn met andere woorden talrijk maar tot op heden volledig onbenut door het ontbreken van middelgrote en grote verwerkingsbedrijven. Mangystau is dus een niche voor business in de landbouwsector, met name voor pluimveebedrijven, visteelt, veeteelt en de gewassenteelt. 

Met haar rijkdom aan natuurlijke bronnen zoals olie, gas, ijzererts en uranium biedt de regio overigens interessante vooruitzichten voor de industrie, dat op dit moment 20% van de plaatselijke bevolking tewerkstelt.  Dit gebied is dan ook van belang voor o.a. de mijnbouw, de metaalindustrie en de machinebouw. 

Toerisme in Mangystau

In 2018 vonden 240.000 reizigers hun weg naar Mangystau, waarvan 28.000 buitenlandse toeristen. Er zijn plannen om naast de bestaande verblijfsgebouwen met een capaciteit van 11.500 personen in de kustgebieden 12 nieuwe hotelcomplexen te bouwen met een capaciteit van 1.000 bezoekers. Daarmee beoogt men tegen eind 2025 op jaarbasis 400.000 toeristen aan te trekken. Investeringen in de toerismesector beloven dan ook op korte termijn rendabel te zijn. 

Meer info over Mangystau

Wilt u meer weten over de (overige) opportuniteiten in Mangystau?
Contacteer dan Ayazhan Mustafina, Adviseur bij de Ambassade van Kazachstan in België. 

Of bekijk alvast deze infobrochures:

Contactpersonen

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Melissa Dubois

Projectverantwoordelijke Duurzaam ondernemen

Ontdek onze vacatures!
De nieuwe Kia EV6 nu bij Kia Vermant
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx