Skip to main content
  • Nieuws
  • Maarten Bostyn (Isola Belgium): "MBA Highlights, een trigger tot nadenken"

Maarten Bostyn (Isola Belgium): "MBA Highlights, een trigger tot nadenken"

  • 04/01/2021

MBA Highlights, een exclusief opleidingsprogramma voor ondernemerschap en management, bestaat in 2021 tien jaar. Een van de eerste deelnemers was Maarten Bostyn van Isola Belgium. Hij vertelt over de impact ervan op hem als mens en ondernemer.

Dit jaar organiseert Voka - KvK Limburg in samenwerking met Solvay Brussels School of Economics and Management voor de 10de keer de  opleidingenreeks MBA Highlights. Het programma combineert academische kennisoverdracht en ervaringsuitwisseling en heeft tot doel bedrijven te
helpen groeien op duurzame wijze. Het werd opgezet om MBA (Master of Business Administration) korter bij de Limburgse ondernemer te brengen, aangezien er in Limburg geen andere business- schools zijn. Het programma behandelt de ‘highlights’ van een full MBA-programma.

Maarten Bostyn was zelfstandig advocaat aan de Hasseltse balie, tot hij in 2010 het isolatiebedrijf Isola Belgium van zijn schoonvader overnam. Als jonge ondernemer nam Maarten deel aan een van de eerste MBA Highlights.

maarten bostyn


Welke impact heeft de deelname aan MBA Highlights op u gehad?

Maarten: "Bij elke sessie werd je getriggerd om na te denken over je bedrijf. Door de kennis en de inzichten die je via de opleiding opdoet wordt je creativiteit aangewakkerd. Het eerste wat ik aanpakte was ons sales-apparaat, om dat performanter te maken en een goed team op te bouwen. Dat was essentieel wilden we een rol spelen op nationaal vlak en later ook internationaal doorbreken. Het was de aanzet voor onze groei. Dankzij zo’n opleidingsprogramma met gekwalificeerde coaches steek je heel wat kennis op. Maar wat ik misschien nog het meest waardevol vond, was het contact met de andere deelnemers. Het uitwisselen van ideeën met diverse mensen uit het hele ondernemerslandschap. Relaties uitbouwen, van persoon tot persoon, is dé basis van goede sales en management."

Wat is het belang van zo’n opleiding?

Maarten: "Op korte termijn is, naast de technische kennis die je opdoet, je persoonlijke groei als mens en als ondernemer erg belangrijk om succesvol te zijn."

"Ik denk nu veel meer in structuren en processen, werk meer data driven. Terwijl ik vroeger meer ‘vanuit de buik’ handelde."

Bent u nu, 10 jaar later, een andere ondernemer dan toen?

Maarten: "Sowieso. Je wordt gevormd door je ervaringen. Ook ons bedrijf is sterk geëvolueerd. Ik denk nu veel meer in structuren en processen, werk meer data driven. Terwijl ik vroeger meer ‘vanuit de buik’ handelde. Ik heb ook veel lessen getrokken uit fouten die gemaakt zijn. Ook dat moet je kunnen. Zo ging er bij onze eerste exportpogingen, naar Turkije, heel wat mis omdat ik de cultuurverschillen tussen onze landen sterk had onderschat. Voor onze huidige samenwerking met Polen zijn we veel doordachter en rustiger te werk gegaan. En dat gaat nu erg goed. Ik heb ook geleerd dat je af en toe je werk moet kunnen loslaten. Dat is heel belangrijk. Mijn gezin is prioritair en ook mijn sport – boksen en personal training – helpt mij daarbij. Je leert incasseren en dat heb je als ondernemer nodig omdat je zowel successen als ontgoochelingen meemaakt."

Waar stond u toen, waar staat u nu, en waar wil u nog naartoe?

Maarten: "Sinds mijn overname in 2010 zijn we gegroeid van 40 naar 120 mensen. En de afgelopen twee jaar zijn we 20 procent gegroeid per jaar. Nu moeten we nog verder professionaliseren, want ons bedrijf is grondig veranderd door de sterke groei. Structuren en processen moeten bijgestuurd worden. Daarom zijn we twee jaar geleden al begonnen met het digitaliseren van onze planning, logistiek en boekhouding. Een transitie die je niet mag onderschatten. We werken ook verder aan onze nationale uitbreiding en onze groei in Polen. Heel belangrijk voor de toekomst worden hernieuwbare energie en de circulaire economie, het zoveel mogelijk recycleren en hergebruiken van materialen in de productieketen."

Wat betekent Voka voor u?

Maarten: "Ik zit in het Netwerk Vastgoed en ben global ambassador voor Polen. Voka - KvK Limburg is voor mij een ‘market place’ waar je telkens weer boeiende contacten legt met collega-ondernemers."

MBA Highlights, doe jij mee?

Het programma behandelt de belangrijkste aspecten van strategie, marketing, financiën, hr en leiderschap (het beste uit bestaande MBA programma's).

  • 12 dagen verspreid over een half jaar (op vrijdag en zaterdag).
  • Beperkt aantal deelnemers, heel interactief, intensieve ervaringsuitwisseling en kennisoverdracht.
  • Bijzondere focus op groei en management in turbulente tijden.• In samenwerking met een top business school met sterke internationale reputatie.
  • Praktijkgetuigenissen van nationale 'captains of industry'.
  • In het nabije Limburg.• uitwerking geïntegreerde case met 3 coachingmomenten gedurende het hele traject.

Doel van het programma: bedrijven helpen op duurzame wijze te groeien en succesvol te zijn. Het ontwikkelen van managementvaardigheden & leiderschapsstijl.

>> Meer info <<

Contactpersoon

Michèle Martens

Coördinator Kameracademie

Artikel uit publicatie