Skip to main content
  • Nieuws
  • Lockdown 2.0: "Steunpakket nodig voor onze economie"

Lockdown 2.0: "Steunpakket nodig voor onze economie"

  • 30/10/2020

Zopas hebben de regeringen in ons land een tweede lockdown afgekondigd. Voka - KvK Mechelen-Kempen stelt dat de aanpak van de gezondheidscrisis primeert. Maar ook onze economie gaat de komende weken opnieuw door zwaar weer. "Er zijn dringend steunmaatregelen nodig om jobs en bedrijven te redden", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Onze Voka-Kamer blijft bijzonder verontrust over de gezondheidscrisis. Ons zorgsysteem kreunt onder het dramatisch oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. “We moeten absoluut vermijden dat het tot een meltdown van de zorg komt”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “In de eerste plaats zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. De menselijke impact is nu al immens, zeker ook op het zorgpersoneel. Iedereen beseft dat de aanpak van de gezondheidscrisis primeert. Maar we moeten ook de economie vrijwaren en onze waardeketen en bevoorrading intact zien te houden.”

Bijna helft bedrijven in gevaar

Bij deze tweede lockdown worden de niet-essentiële winkels gesloten en de niet-medische contactberoepen dienen te stoppen. "Mensen zullen minder consumeren. En dat zullen winkels en bedrijven voelen. Ze gaan al acht maanden door zwaar weer. De komende weken staan ze opnieuw voor zwaar omzetverlies. Dit is een zware klap voor onze economie", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

De regeringen laten toe dat bedrijven zoveel mogelijk verder werken. Als ze maar de veiligheidsregels strikt opvolgen. “Als Vlaamse bedrijven zullen we verder werken en dit in de veiligst mogelijke omstandigheden. Telewerk wordt verplicht indien mogelijk. We dringen erop aan dat in deze periode de testprocedure op punt gezet wordt en dat onze bedrijven, met voorrang voor de zorg, gebruik kunnen maken van sneltesten.

De economische motor zal de komende weken serieus sputteren en in sommige sectoren volledig stilvallen. Daarom dringen bijkomende steunmaatregelen zich op. “48 procent van de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen valt om als de steunmaatregelen van in het voorjaar niet worden verlengd", zegt Tom Laveren. "Er moet nu werk gemaakt worden van die verlenging tot eind juni 2021."

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Martine Taeymans

Directeur Communicatie & Marketing

Advertentie Vermant - mei