Skip to main content
  • Nieuws
  • Limburgse werkgevers stellen verkiezingsstandpunten voor

Limburgse werkgevers stellen verkiezingsstandpunten voor

  • 09/05/2018

Woensdag organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg de dertiende editie van Kamertemperatuur, een reeks ontbijtvergaderingen waar Limburgse parlementairen worden geïnformeerd over actuele ondernemersthema’s. Dit keer werden de Voka-standpunten voor de lokale verkiezingen toegelicht. Luc Heylands, zaakvoerder van Europower Generators, gaf een praktijkgetuigenis over hoe lokale politiek haar invloed heeft en zal hebben op ondernemen.

Kampertemperatuur
Aanwezigen op Kamertemperatuur

De dertiende editie van Kamertemperatuur stond in het teken van de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen van oktober 2018. Kris Claes, directeur belangenbehartiging, lichtte de vaststellingen toe die zijn voortgekomen uit een grootschalige enquête bij meer dan 2.500 Vlaamse (waarvan meer dan 500 Limburgse) ondernemers én uit desk research. Zowel de inhoudelijke lijnen die samen met de andere Vlaamse kamers werden vastgelegd, als het provinciale memorandum en de 42 gemeentelijke memoranda kwamen aan bod.

Vooral aan de minimumgrens van 10.000 inwoners voor gemeenten, de nood aan een grondig kerntakendebat en het belang van het politieke provinciale niveau werd veel aandacht besteed. Maar ook het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen waar Voka – KvK Limburg samen met SERR Limburg en Voka – KvK West-Vlaanderen al eerder voor waarschuwde, kwam ruimschoots aan bod. De drie elementen waar de Limburgse ondernemer van wakker ligt, zijn dan ook mobiliteit, de krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak aan een gedifferentieerd ruimtelijk beleid.

Luc Heylands, zaakvoerder van Europower Generators, Voka-ambassadeur voor de gemeente Nieuwerkerken én voorzitter van de Haspengouwse ondernemersclub @hoc, bracht een boeiende praktijkgetuigenis vanuit de Haspengouwse ondernemers-invalshoek. Als voorzitter van @hoc was hij ook bij de vorige lokale verkiezingen inhoudelijk nauw betrokken. Dit keer schuift @hoc, onder andere op haar website www.athoc.be, 12 voorstellen naar voor voor de lokale Haspengouwse politiek. De ambitie om de acht Haspengouwse steden en gemeenten te fusioneren, is slechts één van deze voorstellen. Bovendien onderstreepte Luc Heylands ook het belang van het provinciale politieke niveau.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, concludeert: “We presenteerden onze sterke inhoudelijke voorstellen aan de Limburgse parlementairen. Wij roepen hen op om hiermee aan de slag te gaan, niet alleen in hun verkiezingsprogramma’s, maar zeker ook indien ze terug verkozen worden. Sterke ondernemers kunnen niet zonder sterke politiek!”